Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hjälp vår granne släpper ut stora mängder orenat avlopp från Österåsens Hälsohem bredvid vår brunn.

Hjälp vår granne LVN Österåsens hälsohem i Sollefteå har under en lång tid släppt ut många kbm p dygn orenat avlopp = bajsvatten med toapapper 50 meter i skogen vidare ut i älven 50 m ovanför våra fastigheter. Detta minst sedan i vintras när vi felanmälde ett större läckage till dom. LVN gör inget och säger att detta bara är ett naturligt flöde i åsen. ( det innehåller bajskorvar tamponger & toapapper ) & kommunen säger att detta är LVN ansvarsområde. Vi har legat sjuka hela vintern och våra gäster har blivit akut magsjuk.
Först igår när vi kontaktat media fick LVN och Kommunen bråttom att rensa rör och röja på platsen. Det ser fortfarande ut som det läcker med ca: hälften.
Vi behöver akut hjälp av någon som inte är partisk för att kika på detta då Sollefteå Kommun och LVN driftar detta VA-system ihop förklaras detta med att det är ingen fara. Först efter flera påstötningar och förfrågningar har vi nu på morgonen blivit avrådda att inte dricka vattnet men utan att alternativ kan ges.

Kan ni hjälpa oss dokumentera och att stoppa detta ?

Kommentarer

 • Hej,

  Vilken oerhört trist situation ni hamnat i. Jag skickar din fråga vidare till vår miljöjurist för råd hur ni kan ta ärendet vidare. Tyvärr är han på semester t.om. 15 aug, så vi får be att återkomma efter det.

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Hej igen,

  Nu har jag fått svar från vår jurist som skriver följande:

  Det låter allvarligt. Den här typen av problematik uppstår ibland och kan vara svår att få bukt med om kommunen inte gör vad de ska. Det låter dock som om ni lyckats få till stånd ett ingripande. Det kanske ändå kan vara en bra idé att ta egna vattenprover och skicka in dem för analys, Naturskyddsföreningen har inte själv den möjligheten.

  Här finns en lista på ackrediterade dricksvattenlaboratorier: http://search.swedac.se/sv/ackrediteringar?s=dr...

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.