Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Högre halter av dioxin i ekologiska ägg

Hej

Har ni någon kommentar till gårdagens nyhet om att halten av dioxiner och PCB når åtgärdsgränserna i ekologiska ägg- antagligen till viss del beroende på att fiskmjöl från Östersjön används som foder till hönorna. Livsmedelsverkets rekommendation är att barn inte ska äta fet fisk från Östersjön mer än 2-3 gånger per år för att inte få i sig för höga halter av dioxin och PCB. Barn äter ofta ganska stora mängder ägg varje vecka (äggmackor, pannkakor, omeletter). Om dessa ägg kommer från hönor som är uppfödda på fiskmjöl från Östersjön borde risknivåerna för dessa gifter lätt kunna överstigas?! Vår familj äter ekologiskt både med tanke på miljön och med tanke på vår hälsa. Kraven som ställs för att ett ägg ska anses ekologiskt verkar inte garantera att det är ett bra livsmedel. Borde inte kraven för ekologiskt skärpas?!

Ingelina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Jag är också oroad över detta. Jag äter sedan fyra år tillbaks i princip enbart ekologiskt och jag äter mycket ägg. Troligtvis 3-5 ägg per dag och så har jag gjort under dessa fyra år.

  Jag vet nu inte om jag ska fortsätta äta ekologiska ägg eller om jag ska gå över till att äta konventionella icke-ekologiska ägg. Dioxinhalten och PCB-halten är då lägre i de icke-ekologiska äggen... men hur ser det ut med fördelningen av övriga gifter och farliga ämnen? Är det trots allt bättre med eko för att de innehåller mindre av annat giftigt eller är dioxin o PCB bland det giftigaste jag kan få i mig?

  Vad är rekommendationen att vi konsumenter ska göra? Äta färre ägg eller tills vidare välja bort ekologiska ägg? Om man bara äter ägg ibland förstår jag att detta inte är något större problem, men äter man som jag upp emot 5 ägg om dagen så känns det inte hållbart att fortsätta äta ekologiska ägg!

  Konsumenterna behöver lite vägledning här och vi behöver en bra jämföresle mellan eko ägg och icke eko ägg vad gäller ALLA farliga ämnen och inte bara dioxin och PCB.

  Sophie
 • Och vad gäller för ekologisk kyckling? Eftersom ekologiska ägg innehåller så höga halter av PCB och dioxiner på grund av att hönorna är uppfödda på fiskmjöl från Östersjön så borde ju ekologisk kyckling också innehålla höga halter?!

  Ingelina
 • Hej Ingelina och Sophie,

  Naturskyddsföreningen har inte gjort någon helhetsanalys av innehållet i ägg, det är Livsmedelsverkets uppgift. Vad vi vet finns det inga förändrade kostråd från Livsmedelsverket kring ekologiska ägg. Men vill ni veta mer är det bäst att höra av sig direkt till myndigheten.

  Det gäller också att komma ihåg att dioxin framförallt förekommer i kött-, fisk- och mejeriprodukter. Och att det lättaste du som konsument kan göra är att undvika fet fisk från t.ex. Östersjön.

  I samband med att Livsmedelsverket släppte sin rapport skrev vi en artikel om miljögiftet dioxin och ekologiska ägg, den hittar ni här: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/eko...

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Hej

  Ni skriver att det lättaste som vi konsumenter kan göra för att undvika att få i oss dioxiner och PCB är att undvika fet fisk från t.ex. Östersjön. Vill påpeka att detta inte är så lätt. Gifterna i äggen kommer sannolikt från hönornas foder: fiskmjöl från Östersjöfisk. Någon som vet vilka andra djur som får detta fiskmjöl som foder? Ekologiska hönor/kycklingar! Kor? Andra djur? En tanke som tidigare slagit mig är hur det kan finnas fiskare som livnär sig på fiske i Östersjön - de flesta försöker ju att undvika att äta fisken därifrån. Nu har jag i alla fall fått svaret på den funderingen.

  Ingelina
 • Hej igen Ingelina,

  Det stämmer att man gör hönsfoder med fiskmjöl. Men källan till den ökade dioxinhalten i Livsmedelsverkets rapport är ännu inte fastslagen.

  Vi rekommenderar konsumenter att undvika fet fisk från till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern eftersom den innehåller särskilt höga halter.

  Här skriver Livsmedelsverket mer om dioxiner och livsmedel: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-in...

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Hej igen Moa

  Svarade du verkligen på mitt inlägg?

  Ni rekommenderar ekologiska ägg från hönor uppfödda på fisk från Östersjön, men ni rekommenderar konsumenter att undvika fet fisk från Östersjön.

  Ingelina
 • Ingelina, ledsen om du uppfattar att jag inte svarat på din fråga. När det gäller kostråd från Livsmedelsverket för specifika livsmedel tittar man på halten jämfört med gränsvärdet. Här utmärker sig den feta fisken från Östersjön, därför anser vi att man bör undvika den. Men dioxin finns som sagt även i kött- och mejeriprodukter.

  Upprepa gärna de frågor du känner att jag inte besvarat.

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Ja, det känns helt horribelt att hönsen matas med fiskmjöl från Östersjöfisk. Jag känner mig grundlurad. Jag hoppas att Naturskyddsföreningen hjälper till att göra en grundlig undersökning av problemet och inte bara hänvisar till livsmedelsverket.Vi är MÅNGA som är beredda att betala mer för att hönsen har det bra och att dom och vi slipper gifter.Jag har hört att "ekohönsen" lever under dåliga omständigheter på andra sätt också, men jag vet inte på vad sätt. Det är dags att ställa ordentliga krav på kravmärkningen!

  Madeleine
 • ja man måste ha egna höns, har länge funderat på varför äggskalen på de ekologiska äggen är så sköra så dom går ej att koka ,sprickerl men inte fjäråsägg,konvetionella,har nog med
  gifterna att göra

  anka
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.