Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hormonstörande ämnen i plast

Hej!
Jag jobbar med giftfri förskola och har fått några kniviga frågor jag gärna skulle vilja ha hjälp med.

 1. Vi vet att plastprodukter inte ska användas i kombination med värme eftersom ämnen kan migrera. Vad innebär egentligen värme? Är det bara i mikrovågsugn man tänker på då? Varm mat på plasttallrikar är det en risk? Undvik helst plast sägs det ju men menar om det är större risk för migration vid denna kontakt? Värme från solen, kan det innebära att ämnen släpper? Hur är det med diskmaskin där man kan komma upp i höga temperaturer, kan man säga att ämnen släpper från produkterna pga det? Är det då inte en risk att det spridits till alla produkter i diskmaskinen även fast disken sköljs av? Kan man då säga att om man diskar en produkt väldigt många gånger så den släpper alla ftalater tex, då är den säkrare att använda? Det innebär ju i så fall att dessa ämnen släpps ut till våra sjöar och hav. Är vattenreningen sådan att vårt dricksvatten inte innehåller tex hormonstörande ämnen?

 2. Kan man säga att det endast är polypropen nr 5 som är okej att använda i mikrovågsugn? Om det finns märkning från tillverkaren i form av en symbol att förpackningen ska klara mikrovågsugn är det då alltid tillverkat i plast nr 5? Om inte, vad ska man då gå efter? Vad ska man lita på, tillverkaren eller vetskapen att plast nr 5 är bäst? Gäller även "gaffel- och glassymbolen" på produkter som inte är tillverkade för att användas till värme. Där vet vi att plast nr 2 och 4 är okej att använda. Men om tillverkaren påstår något annat då, alltså någon annan plast, vem ska vi lita på? För detta går väl inte hand i hand?

 3. Plast som är i kontakt med livsmedel, där finns det ju regler för vad produkterna får innehålla. För leksaker finns ju kemikalielagstiftning och leksakdirektivet som reglerar detta. Hur testas produkter innan de släpps ut på marknaden? Vissa ftalater tex är ju förbjudna så de borde ju inte tillsättas men de ämnen som får förekomma under gränsvärdena som finns, sker kontroll där så att halterna inte överskrider eller så att andra kemikalier inte förekommer?

 4. Bör man undvika alla flamskyddsmedel eller bara de bromerade? När man pratar om "äldre" skumgummimadrasser som kan innehålla bromerade flamskyddsmedel men även organofosfater, vad menar man egentligen med "äldre".

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar
Jenny Lundberg

Jenny Lundberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jenny och ursäkta det sena svaret!

  Ska försöka svara på frågorna en och en.

  1. Med värme menas varma livsmedel, antingen varm mat på tallriken, eller att man mikrar maten på en plasttallrik. Det finns bättre och sämre plaster. Polycarbonat (PC) är en riktigt dålig plast att använda till livsmedel. Polyeten (PE) och polypropylen (PP) är bättre, men inte lika bra som porslin, glas och rostfritt stål. Det är framförallt till feta livsmedel som plastämnena kan migrera. Därför är det mer ok att ha plastglas till vatten än att ha en plasttallrik till en soppa.

  Solens stålar behöver man inte oroa sig för, inte heller värmen i diskmaskinen.
  Reningsverken kan idag inte rena vattnet helt från ämnen som kan förekomma i dricksvattentäkten. Dock är vatten i sig ingen bra bärare av farliga ämnen, då dessa hellre löser sig i fett.

  1. Gaffel- glassymbolen visar att materialet är livsmedelgodkänt. Men även polykarbonat (PC), som Naturskyddsföreningen avråder från att använda, är livsmedelsgodkänd. Om ni måste använda plast, köp från stora, seriösa, svenska företag.

  2. Det finns lagstiftning, men ingen kontroll görs på alla produkter som släpps ut på marknaden. Stickprov görs, se Kemikalieinspektionens stickprov av leksaker och annat. Dessa visar att många följer lagen, men inte alla. Återigen är det säkrast att köpa saker från seriösa, svenska företag.

  3. Alla flamskyddsmedel bör undvikas, men framförallt de halogenerade (klor, brom, fluor). På 70-80-talet var det väldigt populärt med att tillsätta flamskyddsmedel. Sedan information kommit fram att de bromerade flamskyddsmedlen är hälsofarliga, har de ersatts av andra flamskyddsmedel, eller av en annan konstruktion som inte kräver flamskydd.

  Tack för att du jobbar för en giftfri framtid!

  MVH

  Jakob Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.