Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur bra/dåligt är det med plastgran istället för äkta gran?

Som rubriken avslöjar så är jag lite nyfiken på hur en plastgran förhåller sig till en äkta gran (lite generellt ur ett miljöperspektiv), har dock lite svårt att hitta information som verkar pålitlig. T.ex. har jag läst gamla tidningsartiklar att många äldre plastgranar kan innehålla farliga ämnen (såsom dioxiner och rentav bly i vissa fall, om jag minns rätt). Stämmer det fortfarande eller var det något som gällde mycket gamla plastgranar?

Vilka fördelar/nackdelar har plastgran och äkta gran?

Jag var även lite fundersam på hur man egentligen ska gå tillväga om man inte längre skulle vilja behålla en platsgran. I andra länder verkar det vara att skicka till "landfill" som gäller till viss del, men det är väl inte längre tillåtet att ha plast/metall m.m. i "landfills" i Sverige?
Hur kan man, här i Sverige, gå tillväga om man känner att man inte längre vill behålla en plastgran? Är det t.ex. materialutvinning eller förbränning eller något annat som gäller, och anser man att det är ett metall- eller plastföremål?

Råkar ni kanske även veta några studier man skulle kunna läsa, om man vilja läsa mer kring detta?
Blev lite mycket frågor, men är tacksam för svar. =)

Kommentarer

 • Hej Erik!

  Ursäkta sent svar! Julledighet och förkylningar på vårt kansli gör att du får svar först nu. Hoppas det fortfarande är aktuellt – om inte annat inför nästa jul…

  Vi på Naturskyddsföreningen har skrivit en del om detta på vår webbsida: https://www.naturskyddsforeningen.se/julgran

  Plastgranar sorteras som grovavfall och lämnas in på återvinningscentralen. Här kan du läsa mer om det: https://www.srvatervinning.se/Privat/Sa-har-sorterar-du/sorteringsguiden/?searchcategory=108

  Beroende på avfall så hamnar de på deponi eller bränns. Eftersom plastgranar till största delen består av det plast så bränns de troligen. Plaståtervinning görs egentligen bara när man vet exakt vad innehållet är (och det vet vi inte fullständigt när det gäller plastgranar), eftersom man annars inte kan garantera kvaliteten på den nya produkten.

  Hoppas detta ger dig vägledning – om än efter jul!

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.