hur kan jag välja mitt elföretag?

Hur kan jag välja en bra miljövänlig el?

Ska det vara sol, vatten, eller vind?

Är det bra med solkraft från söder av Europa som Telinet har som billigast? Det verkar konstigt och med risk av fusk.

Det verkade att vind från Fortum är den bästa (därför är Fortum tredje på marknaden), men det är också mycket dyrare (103.07öre/kWh efter ett år när rabatten försvinner)

svensk natyrenergi har för vind:
93,60 öre/kWh

Thierry Vilmart Rapportera olämpligt innehåll

• Dessutom, ett små företag som Svensk NaturEnergi har en risk att försvinna. Jag tror inte att de har bra lönsamhet.

Det förfaller mig vansinnig att det finns 200 olika elföretag som köper på elbörsen. De producerar ingen el. De bara säljer den.

Thierry Vilmart
  • Om jag vill att den el som köper jag ska använda vindkraft, är det mycket svårt.

Ett små förtag med dålig verksamhet kan försvinna. Stora företag ger inte bra val för vindkraft. Man kan rösta på vattenfall.se utan att det påverkar priset, och det verkar vara en dåligt system.

Thierry Vilmart
  • Jag hittade en lösning. Eon har vindkraft och de är tillräckligt stora för att inte försvinna.

Det var konstigt att flera företag som ringde mig vill ge till välgörenhet men inte ha mer förnybar el som vindkraft. Det var konstigt att Compriser hade Vilkraft på ett stort företag Fortum som hade inget elkraft.

Jag kunde se att spekulation är stark. Och marknadsföring är fel därför alla företag köper på elbörsen. De har sammarbete med ett företag utamland och sedan säljer de en typ av el.

Det är mycket svårt för en ny kund att välja att sin el ska vara mest miljövänlig som möjlig. Och det finns en stor risk av fusk. Jag kan skapa själv ett företag och sälja vinkraft som fusk. Konstigt system.

Thierry Vilmart
  • Jag var imponerad av möjligheten att köpa vindandelar (t.e Telge Energi). Men det är svårt att förstår kostnader, vinster, och risker. Det finns alltid dölda avgifter (fast avgift för att börja, avtalsavgift för varje kWh och denna avgift kan förändra med tiden). Det vore trevligt om Naturskyddföreningen kan hjälpa att förklara den.

• Hej Thierry!

Tack för din fråga.

Hej Thierry, det finns många olika elbolag som säljer förnybar el. Vi på Naturskyddsföreningen har vår egen märkning som heter Bra Miljöval. Genom den märker vi el som vi tycker är extra bra och hållbar. Du kan läsa mer om våra kriterier här: https://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval/el. För frågor som rör vilket elavtal du ska välja (fast, rörligt osv) rekommenderar vi att du kontaktar Elpriskollen: https://www.ei.se/elpriskollen/ . Lycka till med att hitta rätt elavtal för dig!

Allt gott,
    Isabelle Digital kommunikatör