Till senaste kommentaren

Hur mycket växthusgaser "får" var person släppa ut per år?

Ifall vi ska klara klimatmålen (är det 1,5 som gäller?) hur mycket "får" då varje person på jorden släppa ut per år? Och finns det en bild över hur en svensk behöver leva för att klara detta? (dvs en sorts guide till att inte släppa ut mer än sin egen del).

Stort tack!
Jacquelin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jacquelin, och tack för din fråga.

  Jag är ledsen att svaret dröjt. Parisavtalet säger att uppvärmningen ska begränsas till väl under 2 grader, med siktet inställt på 1,5. Den senaste klimatrapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar tydligt att 2 grader inte längre kan betraktas som en acceptabel gräns. Om vi ska kunna undvika de mest katastrofala följderna av en varmare värld måste uppvärmningen begränsas till max 1,5 grader. Mer om det kan du läsa här: https://www.naturskyddsforeningen.se/klimat/klimatrapport-ipcc.

  För att vi ska lyckas med det här krävs stora utsläppsminskningar på alla nivåer av samhället. På en individnivå handlar det om att en person kan släppa ut i genomsnitt 1 ton koldioxid per år om vi ska klara 2-gradersmålet. För att klara 1.5 grader måste våra utsläpp ner till i princip noll och de utsläpp som inte går att få bort (till exempel de utsläpp av metan och lustgas som kommer från jordbruket, även om vi minskar vårt köttätande) måste kompenseras med kraftigt ökade kolsänkor. Dessutom måste hänsyn tas till att människor i fattigare länder kan behöva släppa ut växthusgaser under tiden som deras länder bekämpar fattigdom. Därför har vi i den rika världen ett ansvar att få ner våra utsläpp till så nära noll så snart som möjligt.

  Naturskyddsföreningen kräver att Sveriges utsläpp ska vara nära noll 2030. I dag släpper vi ut 11 ton per person och år om vi räknar med utsläppen från vår konsumtion. Om du vill få en uppfattning om dina egna utsläpp kan du enkelt göra en uppskattning på klimatkontot.se. För att vi ska lyckas med de drastiska utsläppsminskningar som behövs så krävs också politiska förändringar. Därför är en betydelsefull insats du kan göra att engagera dig i att påverka våra politiker, till exempel genom Naturskyddsföreningen. Vi har till exempel en mejlkampanj med färdigskrivna argument om varför vi behöver en tuffare klimatpolitik: https://signby.me/se/tuffare-klimatpolitik-nu.

  Men var och en kan också påverka sina egna utsläpp genom att göra aktiva val i vardagen. För den som vill minska sin klimatpåverkan är det bra att minska sin konsumtion av kött- och mejeriprodukter samt se över sitt resande. Att flyga innebär till exempel stora utsläpp av växthusgaser. På den här sidan har vi sammanställt tips på vad som går att tänka på: https://www.naturskyddsforeningen.se/5-satt-att-klimatmaxa-dig-sjalv.

  Hoppas svaret var till hjälp!

  Allt gott,
  Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.