Hur ska fler engagera sig?

Häromdagen ringde ni till mig och frågade vad jag tyckte om tidningen och jag berättade kort. När vi lagt på kände jag mig dum, personen som ringt lyssnade knappt på vad jag hade att säga. Det fick mig att tänka. Så här får ni något längre tankar.

Det var snart två år sedan jag slutade läsa er tidning, jag tyckte det blev för mycket. Jag vet vilken klimatkris vi står inför, jag inser att den är mer omfattande för varje artikel från naturskyddsföreningen. Men jag får också en känsla av att den är total, och i takt med att mina insikter sinar hoppet. Det har gått över från känslor av fasination, kärlek, frustration, ilska till uppgivenhet. Jag jobbar såklart stenhårt för att motverka den uppgivenheten och försöka intala mig att det finns hopp kvar, att det är värt att kämpa.

I min omgivning hör jag dock oftast motsatsen; "det är redan försent, jorden kommer gå under." eller "Det är lika bra att vi fortsätter förstöra naturen, människan dör och jorden får chans att börja om på nytt". Men jag vill inte tänka så! Jag vill inte att människan ska dö ut, eller att orangutanger eller kaskelotter eller lemurer ska utrotas.

Jag gick med i en lokal naturskyddsförening. Det var bara klagomål. Jag ville skrika "Hallå, varför sitter ni här och klagar? Gör något vettigt, något kul, gå ut och syns, fira det natur som finns kvar, prata med folk på stan, anorna en folkfest på torget och fira att vi lever och att det finns hopp kvar om att rädda den här planeten". De tyckte jag skulle skriva en insändare, jag tyckte jag gjorde bättre gå därifrån och fortsätta intala mig själv att det inte är försent. Men just nu går all energi åt till att övertala mig själv om det, jag gör inget handgripligt.

Jag tycker er tidning, givetvis ska fortsätta prata om klimatkatastrofen och problematisera kapitalismen och konsumtionssamhället, men också fira vår vackra natur. Visa den , inspirera människor att vilja gå ut och va i naturen. Jag vet att ni redan gör det, men de räcker inte. Jag läser b.la. JAK's medlemstidning, den handlar ofta om vårt klimat eller initiativ för att rädda det. Efter att ha läst den är jag inspirerad, sprallig och glad. Jag är full av kampanda och kreativitet, många artiklar jag läst har lett till förändring eller spännande projekt. Något jag tycker ni saknar.

Kanske har tidningen ändrats, jag har som sagt inte läst på länge. Men jag vet fler med mig som har slutat av samma anledning. De älskar naturen och kämpar varje dag för att förändra, men de upplever att deras hopp trycks ner i skosulorna när de läser er tidning.

Jag tycker också givetvis att ni gör ett fantastiskt arbete och hoppas ni själva håller lågan vid liv. Fortsätt kämpa!!

David F