Till senaste kommentaren

Impregneringsspray och graviditet

Hej!

Jag har en fråga som jag skulle bli mycket tacksam för ert svar på.

Jag delar arbetsrum med två kollegor som vid ett tillfälle valde att impregnera ett par stövlar inne på vårt rum. Jag var vid tillfället gravid i vecka 5 och kom in i rummet först en dryg timma senare.

Jag har förstått att denna typ av sprayer ofta innehåller ämnen som är både hormonstörande och cancerframkallande.

Vet ni möjligtvis hur pass skadligt det var för mig att som gravid vistas i detta rum en dryg timma senare?

Skulle bli mycket tacksam för att få höra vad ni tror om detta. Tack på förhand!

Vänligen

• Hej!

Jag har en fråga som jag skulle bli mycket tacksam för ert svar på.

Jag har förstått att denna typ av sprayer ofta innehåller ämnen som är både hormonstörande och cancerframkallande.

Kan det ha påverkat mitt barn negativt, exempelvis på lång sikt?

Skulle bli mycket tacksam för att få höra vad ni tror om detta då det oroar mig mycket. Tack på förhand!

Vänligen
    Annie
  • Hej Annie,

Vi tror inte att det är någon fara varken för dig eller fostret.

Det finns impregneringssprayer som innehåller farliga ämnen och de som inte gör det. Ifall det fanns farliga ämnen i just den spray de använde hade det med allra största sannolikhet ventilerats bort en timme senare. Så vi tycker inte att du ska oroa dig. Hoppas att allt går bra med din graviditet!

MVH
    Jakob Kommunikatör
  • Hej Jacob,

Stort tack för ert svar, uppskattar verkligen att få ert expertutlåtande om detta!

Eftersom det här är något som har tyngt mig vill jag ändå passa på att ställa två följdfrågor;

1. I en DN-artikel från 2007 berättar Naturskyddsföreningens dåvarande ordförande Mikael Karlsson om fluorerade miljögifter i impregneringsspray för skor och att en enda sprejflaska kan förorena en luftvolym motsvarande 3 000 Globen (vänligen se länk: http://www.dn.se/nyheter/sverige/miljogifter-i-impregneringssprejer/)

Det står också att redan mycket små mängder är skadliga och lagras i människor. Denna kombination känns obehagligt att läsa om eftersom mina kollegor sprayade i vårt lilla arbetsrum.

Kan man alltså ändå anta att det inte fanns tillräckligt med skadliga ämnen kvar i rummet efter en timma för att skada eller "lagras" i fostret?

2. I artikeln står det också att ett av de fluorerade miljögifterna, PFOS, väntas förbjudas inom EU under 2008 och att Naturskyddsföreningen under 2008 krävde att sprejer som innehåller fluorerade miljögifter ska plockas bort från butikshyllorna.

Innebär detta att dagens sprayer generellt innehåller mindre skadliga ämnen?

Stort tack på förhand!

Annie
  • Hej Annie, sedan problemet med högfluorerade ämnen uppmärksammades 2008 så har många företag gått över till impregneringssprayer som är fria från högfluorerade ämnen. PFOS är numera även förbjudet i EU. Det kan tyvärr finnas andra högfluorerade ämnen i vissa impregneringssprayer, och effekten av dessa på människor är idag inte ordentligt utredd.

Vi tror dock inte att det är någon fara för dig eller ditt foster eftersom ventilationen borde ha tagit hand om det mesta, även om det skulle finnas högfluorerade ämnen i just den sprayen som dina kollegor använde.

MVH
    Jakob Kommunikatör