Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Jaktjournalens "rovdjurskampanj"

Följande är hämtat från Jaktjournalen.se/rovdjurskampanjen: ”Den första augusti 2016 är det åter dags för Jaktjournalens klassiker, Rovdjurskampanjen. Då kan alla rovdjursjägare inleda årets jakt och fångstsäsong. För fjortonde året i rad får alla jägare som skjuter eller fångar räv, grävling, mård, mink, iller, kråka, skata, måsfågel eller nötskrika chansen att både göra en betydelsefull viltvårdsinsats och vara med om att vinna fina priser.”

Förstapristagaren 2016 i tidningens tävling hade rapporterat att han dödat 28 rävar, 7 grävlingar, 32 minkar och 394 fåglar vilket gav honom 10470 poäng (en räv 120 poäng och en fågel 15). Detta sker helt oreglerat utan att någon biolog eller bygdens naturvänner tillfrågats.

Håller Ni med dom om att detta är viltvård?

Ingemar Rosberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ingemar,

  Tack för din fråga. Vi ger uttryck för vår syn på viltförvaltning i vår jakt- och viltförvaltningspolicy: http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/defau...

  Och kan bara konstatera att denna ”rovdjurskampanj” ligger långt ifrån vår uppfattning om vad är en hållbar viltförvaltning.

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Hej Moa,
  Vet inte om du sett Roger C. Åströms (representant för Jaktjournalen) svar på vår insändare i Metro. Rubrik "Viltvård gynnar mångfalden". Han skriver försåtligt så att läsaren skall tro att ni ornitologer stöder deras rovdjurskampanj, t.ex.: "Viltvård som utförs av jägare har även ornitologer och djurvänner nytta av." " Ett bra exempel på viltvård är de jägare och ornitologer som samarbetar i Stockholms skärgård för att rädda skärgårdens fågelliv som var på väg att utrotas på grund av minkens härjningar." samt "hur viktig jägarnas insats är för mängder av vilt och speciellt fridlysta och sällsynta fågelarter."
  Vi försökte få in en kommentar om bl.a. att ni ornitologer tar avstånd från rovdjurskampanjen men den togs inte in. Det hade varit bra om ni från SOF hade gått in och dementerat hans antydningar om att ni stöder deras kampanj.

  Ingemar Rosberg
 • Sista meningen i mitt föregående inlägg blev felformulerat. Skulle vara: Det hade varit bra om i första hand någon inom SOF men också någon inom Naturskyddsföreningen hade gått in och dementerat hans antydningar.

  Ingemar Rosberg
 • Hej Ingemar,

  Jag skickar vidare artikeln i Metro till våra sakkunniga för kännedom. Sedan får de avgöra om vi replikerar.

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.