Kadmium i konstnärsfärg

Hej
Jag är hobby konstnär och har nyligen blivit bättre informerad över varför kadmium inte bör spolas ned i avloppet, då det i slutändan hamnar på våra grödor som vi äter. Jag finner det dock svårt att hitta information om vilka färger som innehåller kadmium, har blivit varse om att heter färgen HUE, SUB eller IMIT så används inte kadmium. I och med att kadmium är förbjudet i många produkter, men konstnärsfärger är ett undantag, så tycker jag att det borde vara tydligare att se vilka färger som innehåller cadmium eller inte. Vänder man på en tub och försöker se innehållsförteckningen så blir man icke mycket klokare, letar men efter någon märkning eller ett ord? Försöker man leta upp en gammal färgtub är det nästintill omöjligt att hitta information. Önskar att det fanns någon stamanställd data på vilka färger/märken som innehåller kadmium, och nivån (ibland hela 50% kadmium), så min fråga är om det finns någon bra källa å denna samlade information? Min andra fråga är hur bra en rening av kadmiumhaltigt vatten genom ett kaffefilter är? Beroende på svar så blir min följdfråga; borde jag istället lämna alla tuber jag tror innehåller kadmium till farligt avfall?
Lisette Svensson Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Lisette!

Tack för din fråga och för att du tänker försöka förbättra din användning av färger!
    I Sverige är det Kemikalieinspektionen som är ansvarig och där du kan hitta bäst information: https://www.kemi.se/konsumenter/kemiska-amnen/kadmium

Ja, det verkar tyvärr vara så att konstnärfärger fortfarande är undantagna märkning som andra ”kemiska produkter” (vilket färger klassas som i lagstiftningen) måste ha. Kadmium finns främst i färgerna gul, röd och orange. Och ja, du kan fråga efter färger med beteckningarna HUE, SUB och IMIT då de ska vara fria från Kadmium. Fråga gärna en konstnärsförening eller branschförening om tips och hjälp, både med bättre färger och om tips på bra hanteringa av gamla tuber och färgrester/tvättrester!

Eftersom Kadmium och sju föreningar med Kadmium i är begränsade enligt EU:s kemikalielagstiftning REACH, har du som konsument rätt att veta om de färger du köper innehåller någon av dessa åtta kemikaliegrupper. Det betyder att du kan fråga butiker om deras färger innehåller någon av dessa åtta, och enligt en av punkterna i REACH (den som kallas artikel 33, Rätt att veta) så måste butiken svara – tyvärr har de dock 45 dagar på sig.

Här är kemikalienummer på de ämnen det gäller (kallas CAS-nummer) och som du kan fråga efter om de produkter du vill köpa innehåller: Kadmium 7440-43-9, Kadmiumfluorid 7790-79-6, Kadmiumhydroxid 21041-95-2, Kadmiumkarbonat 513-78-0, Kadmiumklorid 10108-64-2, Kadmiumnitrat 10325-94-7, Kadmiumoxid 1306-19-0, 2 st Kadmiumsulfat 10124-36-4 och 31119-53-6, Kadmiumsulfid 1306-23-6.
    Reglerna för Kadmium i REACH kom först 2013, så färger äldre än det är definitivt sämre.

Ja, alla färger ska lämnas in på Återvinningscentraler (ÅVC) för farligt avfall. Även tvättvatten från penslar ska lämnas in, vattenbaserade färger innehåller ofta högre halter av Kadmium än oljefärger. Försök att tvätta penslarna i en burk med så liten penseltvätt som möjligt och ha en burk som kan stängas med lock, och som du kan skriva vad den innehåller när du lämnar den (också) som farligt avfall.

Nej, du kan inte rena vatten från Kadmium genom filtering med kaffefilter. Enligt forskning krävs fällning med t ex lermineral som Bauxit.

Stort lycka till!

Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.