Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan man äta fisk utan gifter eller ska man ersätta det med annat?

Hej,

jag har bestämt att jag kommer att sluta äta odlad lax som innehåller så mycket dokumenterad skit och även massa konstiga ämnen som man inte ens kontrollerar. Nu är min sambo gravid och vi undrar nu vad man ska äta för fisk. Har varit inne och kollat på:

http://matkalkyl.se/naringsamnen-omega3lang.php

och även läst om vilka fiskar som innehåller en mindre mängd gifter och då verkar:

 1. Inlagd sill (Nordostatlanten)
 2. Tonfisk i konserv
 3. Markill i tomatsås
 4. Torskfilé

vara den bästa kombinationen jag kan komma på för att ändå få i sig omega 3 och andra näringsämnen från fisk men utan att utsätta sig för en för stor mängd gifter. Dessutom är det något man enkelt kan få tag i.

Ibland kanske man kan höra av sig till en fiskhandlare och beställa vildfångad lax från atlanten som har mindre gifter i sig.

Är det en bra lista? Finns det något man kan lägga till som är enkelt att få tag i?

En annan väg att gå och som jag funderar på är att helt sluta med fisk och börja äta omega3-tabletter från alger och även d-vitamin tillskott. Så slipper man denna taskiga bransch helt och hållet. Dock gillar jag ju fisk så skulle vara kul om det gick att få till något utan för mycket gifter.

Skulle verkligen behöva vägledning här för något man kan lita på under en längre tid framöver.

Kommentarer

 • Hej Tommy! Här har vi en guide till fiskarna som är OK och vilka som man ska undvika. Den kan nog svara på de flesta av dina frågor: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-...

  Hoppas den är till hjälp!

  MVH

  Jakob Kommunikatör
 • Perfekt, tack för hänvisning till listan!

  Dock undrar jag varför man ska avstå från tonfisk helt? Har nu köpt MSC-märkt konservtonfisk. Och som jag förstått det ska den inte innehålla allt för mycket miljögifter heller?

  Sedan undrar jag om markrill i konserv med tomatsås är ok då det inte stod med på listan?

  Tommy
 • Hej Tommy,

  Livsmedelsverket listar kostråd för gravida utifrån olika perspektiv som t.ex. höga halter av kvicksilver eller dioxin och PCB i fisk. När vi bedömer tonfisk gör vi det med hänsyn till olika arter och dess bestånd. Vissa är mer utfiskade än andra och de som används i burkar är oftast de minst överfiskade arterna.

  Naturskyddsföreningen har dock valt att skriva upp alla tonfiskar på vår "avstå ifrån" lista därför att de allra flesta bestånd är överfiskade eller på gränsen till överfiskade och därför att det har visat sig att de olika arterna inte alltid skiljs åt i produktionen.

  Vi rekommenderar dock konsumtion av MSC och Kravmärkta produkter som dels har bra hållbarhetskriterier och dels har god spårbarhet. Dessa kan du med andra ord äta utan att känna att du bidrar till det globala överfisket. Samma sak gäller för makrill.

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.