Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan man lita på plaståtervinningen?

Hej! Dagens nyheter har skrivit om att det är osäkert vart den källsorterade och insamlade plasten tar vägen. https://www.dn.se/nyheter/politik/risk-att-plastavfall-dumpas-nar-kina-nobbar/?forceScript=1&variantType=large
I Stockholm bränns hushällsavfallet och det känns bättre att lägga plasten där än i plastinsamlingen om det kan riskera att hamna i havet då. Vad rekommenderar ni att man gör? Mvh, Kajsa

Kajsa Pärke Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kajsa!

  Tack för din fråga!
  Att det finns ett fåtal fall där det inte fungerat som det ska, gör inte att vi som medborgare ska sluta sortera plast. Ska Sverige (och hela världen) bli fossilfritt behöver vi materialåtervinna allt som går, bara det inte innehåller farliga kemikalier, för då ska det destrueras så att vi inte äventyrar människor och djurs hälsa eller naturen.

  Så fortsätt lämna plastförpackningar till förpackningsinsamlingen och annan plast till kommunensplastinsamling (återvinningscentraler). Ju mer plast vi sorterar, desto bättre blir förutsättningarna för dem som återvinner plasten till ny råvara.

  Den plast som inte går att materialåtervinna har tidigare och kommer även i fortsättningen främst användas som energitillskott i förbränningsanläggningarna för att få upp temperaturen när soporna är för blöta eller innehåller för lite brännbart material. Självklart ska man ifrågasätta vad som händer med plasten, och det är upp till kommuner, länsstyrelser och journalister att kontrollera att allt går rätt till.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.