Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan man tvätta ur kjemikalerna i kläderna?

Hej,

Har läst och läst bland frågor nu, men känner att jag ändå behöver dubbelkolla lite. Till en kvinna skriver ni detta: (https://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/kladesplagg/)

"När man tvättar kläder kan dels fibrer släppa och dels kan kemikalierester och färger i plagget tvättas ur."

Betyder det alltså att man KAN tvätta bort ALLA kjemikalier som finns i ett klädesplagg? Oavsett om det är polyster, viskos eller vanlig bomull. För någon stans läste jag att man kunde tvätta ur kjemikalerna i bomull efter tiotals tvätt (hittar tyvärr inte den referensen igen)...Men enligt Patty och Leigh Ann som äger företaget O Ecotextiles kan man inte det:

https://oecotextiles.wordpress.com/2010/11/10/how-to-get-rid-of-chemicals-in-fabrics-hint-trick-question/

Och när det gäller sköljmedel så verkar ni rekommendera det om det är miljömerkt. Fast enligt den här kvinnan är det bara helt onödigt att använda det:

https://gronatradar.wordpress.com/2015/10/13/skippa-skoljmedlet/

Nu är ju detta skrivit i 2015. Är då sköljmedlen ni rekommenderar kommit till efter detta inlägg?

Alltså, blir ju lite förvirrad av alla röster och åsikter som säger olika...

Kommentarer

 • Hej Malene!

  Vissa ämnen/kemikalier kan tvättas bort men andra stannar
  kvar och försvinner inte bort med tvättvattnet. Ibland kan kemikalierna vara kvar som en rest från tillverkningen och sitta löst bundna till materialet, men det finns också många fall där de sitter hårt bundet till materialet och inte sköljs bort.

  Det är inte heller önskvärt att alla kemikalier försvinner bort - många är tillsatta för att ge textilierna en viss egenskap eller utseende och med syftet att stanna kvar så länge som möjligt i textilien, till exempel färg eller vattenavvisande behandling. Du vill ju inte att de svarta byxorna ska vara vita efter några tvättar, eller att din vattenavvisande jacka inte klarar att stå emot regn efter en rengöring. Observera också att alla kemikalier inte är farliga.

  Vad gäller sköljmedel, så miljömärker vi sköljmedel så att de som tycker om att använda detta (till exempel för att få mjukare textilier) kan välja ett alternativ som inte är farligt för miljön eller hälsan.

  I Gröna Trådars inlägg framstår det som att allergiframkallande och miljöfarliga ämnen alltid ingår i denna typ av produkter, men så är det inte. Vi tillåter inte farliga ämnen i de sköljmedel som vi godkänner för Bra Miljöval, och det är därför man ska välja miljömärkta produkter utifall att man använder sköljmedel.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.