Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kapok

Hej, i min jakt på skumgummifri madrass och alternativ till polyesterfyllning har jag funnit ett danskt företag som säljer kapok-produkter. Vad vet ni om denna fiber? Detta företag har en ekologisk och giftfri approach och odling och tillverkning sker i Vietnam. Jag har fått höra att kapok i princip har säljförbud inom Sverige/Europa då dess egenskaper liknar glas-ull, går igenom huden och vid inandning orsakar stenlunga. Har inte funnit något som stödjer detta än och företaget som importerar och säljer kapok-produkterna inkl deras underleverantörer har inte hört att kapok skulle vara farligt på något sätt.

Kommentarer

  • Hej Sanna,
    Kapok är, precis som bomull, en växtfiber som hör till fröfibrerna. Till skillnad från bomull är fibrerna väldigt korta och sköra vilket gör att det är svårt att spinna till hållbara garner och väva eller sticka till tyg. Fibrerna har dock egenskaper som gör att de passar bra som fyllning i madrasser, stoppning eller isolering. Vi godkänner Kapok som ett material i vår miljömärkning Bra Miljöval, och anser alltså att detta är ett miljömässigt bra och ofarligt materialval.

    Vi känner inte till, och kan inte heller hitta någon information som tyder på att Kapok skulle likna glasull. Det finns studier där man har tittat och sett kopplingar mellan dålig ventilation vid arbete med Kapok och andra naturmaterial som bomull, och att de som arbetar får luftvägsbesvär i form av kronisk bronkit. Att arbeta med textila fibrer innebär att det skapas mycket damm och damm är alltid ett arbetsmiljöproblem om man inte ventilerar. Kanske dammar Kapok mer än bomull på grund av sin korta fiberlängd, men det är inget som vi med säkerhet kan säga. Det finns ingenting som tyder på att Kapok skulle kunna orsaka stenlunga.
    Carina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.