Kärnkraftens dilemma

Hej på er!

Jag är medlem hos er sedan en tid tillbaka och försöker vara så miljövänlig jag kan samtidigt som jag försöker få andra att hoppa på det spåret. Jag tycker ni gör ett fantastiskt jobb men är lite frågande till inställning mot kärnkraft.

Något jag är frågade till, vilket kanske anses vara konstigt om man påstår sig försöka vara miljövänlig, är all kritik mot kärnkraft. Kritiken mot kärnkraft har väl funnits sedan första kärnkraftverket började planeras. Idag säger ni bland annat att det är för sent (https://www.naturskyddsforeningen.se/karnkraft) om vi t.ex. skulle sadla om all kolkraft till kärnkraft då det tar för lång tid att bygga. Jämför man hur mycket ett kärnkraftverk kan producera i förhållande till förnybara källor undrar jag om det verkligen skulle gå så mycket snabbare att ersatta all kolkraft med förnybara källor istället? Det går ju inte heller över en natt?

Det är lätt att vara efterklok och man skall inte se allt för mycket på vad man hade kunnat göra, men jag vill ändå fråga. Hade det inte varit bättre att från början satsa helhjärtat på kärnkraft överallt? På så vis hade man sluppit majoriteten av oljan och kolen som används idag och räddat betydligt fler liv än vad kärnkraftsolyckor krävt? Det dör ju extremt många människor varje år på grund av luftföroreningar orsakade av kolkraft. Med tiden hade man kunnat fasa ut kärnkraftverken mot förnybara källor men under tiden sluppit alla luftföroreningar och växthusgaser.
Jag tycker i allmänhet att vi människor har lätt för att reagera starkt över t.ex. en olycka (Tjernobyl exempelvis). Vi har desto svårare att se lika starkt på det som påverkar oss över tid som exempelvis hur många dödsfall kolkraft kräver till följd av sina föroreningar, vilka som sagt är betydligt fler.

Sedan skriver ni att det skulle behövas 1500 kärnkraftsreaktorer globalt för att tillgodose den energin. Varje kärnkraftverk består ju inte av en reaktor utan flera stycken, det är väl rimligt att säga att antalet kärnkraftverk som behövs byggas därmed inte riktigt är 1500?

Jag skulle vilja veta hur ni ställer er till fission av Torium samt fusion? Visst är målet att vi skall ha förnybara källor men kommer det att fungera? Kan vi täcka hela världens energibehov med enbart förnybart som det ser ut idag? Hur mycket landyta kommer det krävas och inte tala om naturresurser som behövs för att bygga alla de anläggningarna som måste vara betydligt större än vad ett kärnkraftverk är.

Ni får inte missförstå mig, jag tycker det är superviktigt med klimatet och trots att jag är student köper jag majoriteten ekologisk mat och äger ingen bil och köper inte onödiga saker. Jag vill inget hellre än att ha förnybara källor som enda energikälla, jag är bara orolig att vi har, och kommer, fortsätta låta kol och olja vara majoriteten när vi kunde/kan ha satsat på kärnkraft. Kärnkraft som även det har negativa aspekter men bidrar åtminstone inte mot det största hotet som just nu är växthuseffekten.
Alexander Rapportera olämpligt innehåll