Kemikalier i möbler

Hej!
Jag fick nyligen hem ett skåp som jag hade beställt på nätet (från svenskt företag, skåpet tillverkat i Kina). Regerade på att det luktade väldigt mycket (skulle beskriva lukten som "kemisk" och lukten är ganska skarp, har aldrig varit med om att det har luktat så mycket om en ny möbel) och den luktar fortfarande efter att ha stått i ca en vecka. Från företaget får jag informationen om att jag kan returnera skåpet men jag vill ju veta VAD det är som luktar, dels för egen del (då jag helst vill behålla skåpet förutsatt att det inte är farligt ur hälsosynpunkt) samt för att säkerställa att de människor som varit involverade i produktionen inte har tagit skada. Finns det något sätt för mig som privatperson att ta reda på vad det kan vara för ämnen? Dvs kan jag på något sätt ex skrapa av lite färg och skicka in för analys?

Med vänliga hälsningar

Malin
Malin Mathiasson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Malin,

  Om det luktar så är det något flyktigt, det vill säga något som avges till luften. Det kan vara lösningsmedel till färgen eller limmet.

  Men om man inte vet vilka ämnen som skulle kunna finnas i möbeln blir det väldigt dyrt att analysera det. Det du kan göra är att fråga företaget du köpte möbeln av om den innehåller något ämne på EU:s så kallade kandidatlista över misstänkt särskilt farliga ämnen. Du som konsument har rätt att få veta om en vara innehåller något ämne på kandidatlistan i en halt över 0,1 procent, enligt artikel 33 i REACH.
  Du kan hitta ett formulär som du kan använda här: https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ratten-att-fa-veta

  Annars är det bara att fortsätta vädra möbeln och hoppas att lukten ger sig med tiden eller lämna tillbaka möbeln om det orsakar dig besvär.

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.