Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

klimatkompensation

Hej!
Letar förgäves efter hur jag inför resa skall klimatkompensera mig som privatperson! Utsläppsrätter finns för företag men varför inte för mig som enskild person? Saknar också en beräkningsmall!

MVH
Mats Hultman
Frösön

Mats Hultman Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!

    Vi är generellt skeptiska till att klimatkompensera, bland annat för att det kan ta fokus från arbetet med att minska utsläppen på plats. Det går inte att kompensera när alla utsläpp måste minska. Men innan vi minskat alla utsläpp kan det såklart fylla en funktion, givet att det inte blir en enkel och billig utväg.

    För att en klimatkompensation ska fungera krävs att det finns en fungerande koldioxidmarknad. Det finns inte idag. Antingen köper man utsläppsrätter (men de minskar egentligen inte utsläppen i nuläget på grund av övertilldelning) genom projektbaserade mekanismer eller direkt via något projekt. Tyvärr har många projekt tveksam klimatnytta, eller är ibland direkt skadliga för miljö eller lokalbefolkning. Det kan vara svårt att verifiera utsläppsminskningarna och priserna varierar på en alltför låg nivå. Det är alltså svårt att klimatkompensera. Vi kan därför tyvärr inte ge några särskilda råd kring detta.

    Vänligen,
    Lisa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.