Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Lagras bekämpningsmedel i kroppen?

Hej,

Jag läste detta på livsmedelsverkets (för övrigt inte några jag litar på men fick mig att fundera) hemsida:

 "Ämnen som till exempel kan öka risken för cancer eller lagras i kroppen får inte användas i bekämpningsmedel inom EU."

Innebär detta att om jag bara äter livsmedel från EU så kan jag vara säker på att jag inte samlar på mig massa gifter i kroppen (om man bara ser till dagens bekämpningsmedel och bortser från att det finns massa gamla gifter sedan gammalt som kan leta sig in i det man äter t ex Dioxiner/PCB osv.) ?

Spelar det egentligen någon roll om gifter lagras i kroppen eller inte för det är väl när det cirkulerar runt i blodet som det påverkar alla organ negativt och inte när de ligger lagrade i vår fettvävnad? Eller är farligheten i det att vi lagrar på oss massa gifter som sedan frisätts i stora mängder när vi förbränner fettet?

Vad händer egentligen med gifter som lagras i t ex vårt fett och som sedan frisätts när fettet förbränns? Åker det ut i blodet ett tag och sedan lagras i ny fettvävnad? Alltså försvinner aldrig sådana gifter från kroppen?Tommy Helin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga! Den är inte så lätt att svara på, eftersom den är mycket omfattande.
  Det är inte så att vi kan vara säkra på att inte få i oss cancerogena ämnen via mat som är producerad i Europa. Det senaste exemplet är debatten om glyfosat. Det är det vanligaste bekämpningsmedlet vi har som man nu tror är cancerogent (enligt WHO). Innan årsskiftet kommer EU att bestämma om man ska fortsätta använda det eller ej. Ett tips är att äta ekologiskt, eftersom bekämpningsmedel inte används i den produktionen.

  På frågan om hur gifter lagras i kroppen vill vi hänvisa till: http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Manniska/Miljogifter/
  Det skiljer sig från ämne till ämne.

  Hoppas du hittar vidare svar på dina frågor!

  Mvh

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.