Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Laminering

Hej! Jag undrar ifall ni vet om det finns några risker med att laminerad papper. Jag är gravid och extra orolig. Jobbar i skolan och laminerar då och då. Jag tycker plastfickor luktar lite illa och är rädd att det frigörs farliga ämnen vid själva upphettningen av plasten. Vet ni något?

Therese Rapportera olämpligt innehåll

• Nedanstående svar tänker jag att ta med i Sveriges Natur, föreningens medlemstidning, så småningom:

SVAR: Plastfickor som man smälter ihop kring ett papper i en lamineringsmaskin har blivit väldigt populära. De finns i mängder i olika utföranden och användningsområden från många olika leverantörer. Det är svårt att få reda på vad de är gjorda av. Clas Ohlson uppger dock på sin hemsida att deras lamineringsfickor är gjorda av PET-plast, men en innerfilm av polyeten, som smälter vid lägre temperatur och är de som ”limmar” ihop fickorna. Därtill finns etenvinylacetat (EVA) med i mixen. Alla dessa plastsorter bedöms av Naturskyddsföreningens om ofarliga, om inte farliga tillsatsämnen har använts, vilket verkar osannolikt i det här fallet.

Här kan du läsa mer om olika plastsorter och deras miljöegenskaper:

Anders Friström redaktör