Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Leksaker i plastbantat barnrum?

Hej

Jag har plastbantat så gott jag kunnat i barnets lekrum, men det är svårt! Speciellt när de börjar bli äldre och medvetna... Sen är det svårt för det är inte lätt att veta vad som är okej och inte... Istället för leksaksmat i plast har vi leksaksmat i tyg från IKEA (Tyg: 100% polyester. Fyllning: Polyesterfibrer) Hur illa är det? Hjälper det att tvätta dem flera gånger för att få bort gifter eller är det bara dåligt? Leksaksmat av trä vet man ju inte alltid heller om man vågar lita på då det kan vara målade med giftig färg. Det är en djungel, hur ska man veta...? Vi har förvaring av leksakerna i tyglådor också från IKEA och av polyester...är det lika dåligt som att ha leksakerna i rena plastbackar? Min dotter vill gärna leka med My little pony och Playmobil, bör jag neka henne det då egentligen, eller hur ska man handskas med det?

Matilda Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Matilda,

  Tack för dina frågor. Jag förstår verkligen ditt dilemma. Det är inte lätt för en vanlig konsument att solla i djungeln av plast-leksaker. Men jag ska ge dig några generella tips.

  Leksaker gjorda av PVC ska slängas (innehåller mjukgörande ftalater), likaså mjukgjord plast som känns kletig, hal eller luktar, då det antagligen är just mjukgjord PVC.

  Konstläder kan vara PVC, framförallt äldre konstläder och billigt konstläder. Släng.

  Gamla leksaker av/med delar av/ mjuk plast slänges, tex gamla dockor, djur-figurer mm.
  Leksaksdirektivet, som reglerar vad leksaker får innehålla, skärptes kraftigt år 2007, 2011 och 2013. Nyare leksaker innehåller alltså färre farliga ämnen.

  Plastleksaker tillverkade inom EU av större, kända företag är ok. Tex finns sandlådeleksaker som är Svanenmärkta!

  Polyester, som finns i allt från gosedjur och tyg-mat till kuddar och fleecefiltar, är ok ur användarsynpunkt - om varan inte är flamskyddsbehandlad. De flesta gosedjur är inte flamskyddsbehandlade, men vinster på ett nöjesfält var det! Så läs noga på lappen! Det ska inte stå "Flamsäker". Här är det största problemet mirkoplast som släpper vid tvätt, speciellt gäller det fleece-produkter och andra ludna saker vid tvätt i tvättmaskin. Tvätta inte så ofta, utan vädra och ta bort enstaka fläckar för hand.

  Undvik alltid piratkopior och billiga alternativ, de är oftast sämre.

  Om det är möjligt, förvara leksaker i lådor med lock eller på annat sätt så de inte ligger framme och samlar damm. Ett lekrum bör vara lättstädat och dammsugas och våttorkas varje vecka. Det kan också vara smart att inte ha alla leksaker framme, utan gömma undan hälften och byta efter ett tag, då känns leksakerna som nya och barnen tjatar om nya leksaker hela tiden.

  Din specifika fråga gäller MyLittlePony och Playmobil. Jag föreslår att du väljer ut en produkt vardera och frågar med hjälp av artikel 33 i REACH, rätt att få veta, om någon av dessa innehåller något ämne på kandidatlistan i en koncentration över 0.1 %. Du har rätt att få svar inom 45 dagar. Generellt tror jag att Playmobil är ett bättre alternativ då den är gjord av hårdare plast, men jag vet inte med säkerhet.

  Använd dig gärna av vår "rätt att få veta"-enkät och fyll gärna i svaret i vår databas - så får vi se om butikerna vet sin skyldighet att lämna ut information och får se vilka svar vi får. http://dalarna.naturskyddsforeningen.se/2014/06...

  Lycka till!

  Cecilia Hedfors
  sakkunnig miljögifter

  Cecilia Hedfors
 • hej
  skrev för något år sedan till Playmobil för att få reda på vilken plast de tillverkar leksakerna i och fick följande svar:
  Playmobil is made of ABS, Polystyrene, Polyamide and Polyethylene.
  The parts that are transparent are made from M-ABS and Skygreen.

  anna
 • Hej Anna!

  Så trevligt att du delar med dig av den information du fått!

  /Cecilia

  Cecilia Hedfors
 • Hej,
  är dessa plaster som Playmobil är gjorda av godkända för lek?
  Med vänlig hälsning ,
  Lina

  Lina
 • Hej Lina,
  tack för ditt inlägg.
  Kemikaliekraven i leksaker är ganska hård idag, problemet är snarare att man hittar överträdelser i vissa grupper av leksaker, såsom mjukgjord plast. Vi rekommenderar därför att man undviker leksaker av mjukgjord plast, medan allt som är som tex Lego går bra.

  MvH

  Ulrika Dahl
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.