Vad tycker Naturskyddsföreningen om licensjakt på lodjur

Hej!

Jag har några frågor om årets licensjakt på lodjur.

Jag vet att Naturskyddsföreningen tidigare har kritiserat licensjakt på Lodjur och jakt med fälla. Men i år har jag inte sett att ni har gått med någon information eller skrivit något om detta.

Jag undrar om Naturskyddsföreningen överklagat jakten på lodjur som nyligen beslutats om i flera län?

Besluten om Lodjursjakt har delegerats till Länsstyrelserna. Hur tycker Naturskyddsföreningen att det har fungerat?

Det finns tillstånd, i alla fall i Västerbotten, att använda fällor och motorfordon vid jakten. Hur ser ni på det?

Katrin

Katrin Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Katrin och tack för din fråga. Jag ändrade din rubrik lite för att andra lättare kunna hitta frågan och vårt svar.

Vi arbetar aktivt för våra rovdjur på olika sätt och allt arbete vi gör syns inte alltid utåt. Vi arbetar med politisk påverkan med syfte att bevara våra rovdjur, men vi behöver också aktiva medlemmar som du som kan tala för dessa frågor.

Naturskyddsföreningen anser att lodjursfällor ska förbjudas eftersom de innebär onödigt lidande och risk förillegal jakt på fridlysta arter och arbetar aktivt för att få genomslag för våra ståndpunkter kring jakt i linje med vår policy Jakt och viltförvaltning.

Naturskyddsföreningen Södra Älvsborg har överklagat årets licensjakt efter lodjur. Kretsen har fått prövningstillstånd i Kammarrätten i Sundsvall. Domstolen har dock inte inhiberat jakten, vilket med största sannolikhet kommer att medföra att alla djur hinner fällas innan målet prövas i sak. 6 djur är fällda redan av totalt 8.

Angående hur delegeringen till länsstyrelserna har fungerat kan vi inte svara på det ännu. Det behöver utvärderas.