Licensjakt på varg bra eller dåligt?

Läste just att man ger klartecken för licensjakt på varg, vad tycker ni om det?

Om anledningen är att spara vilt för vanlig jakt och eller bespara djurägare rivna djur så har jag två invändningar.

1) inget jaktlag i världen kan mäta sig med vargen att förvalta naturen enligt det naturliga urvalet.

2) djurägare borde hålla sina kritter i ordentliga hägn. Kan riv ta sig in är hänget inte ordentligt och således har djurägaren brustit i sitt ansvar.

Tacksam för kommentar.

Fredrik Andersson Rapportera olämpligt innehåll

• Hej
    Håller med dig helt och hållet.
    Jag tycker SNF är för tysta i den här frågan.
    Hur går det med EU anmälan mot Sverige och vargjakt..
    Detta är förfärligt, vad gör man.

Lisbet Olsson

• Hej Fredrik och Lisbeth,

I september 2016 beslöt länsstyrelserna i fyra län om en ny licensjakt omfattande sammanlagt 24 vargar, trots den kraftiga nedgången i vargstammen. Besluten rörde jakt efter 6 vargar i Orsenreviret i Dalarnas län, 6 vargar i Blybergetreviret i Gävleborgs län, 6 vargar i Brattforsreviret i Värmland och 6 vargar i Lokareviret (delat mellan Värmlands och Örebro län).

Besluten överklagades av tre av Naturskyddsföreningens länsförbund bland annat på grund av att vargstammen inte är livskraftig nog för licensjakt.

Vi beklagar Högsta förvaltningsdomens beslut som slår fast att det var möjligt att tillåta licensjakt under 2016 och som också innebär att det blir licensjakt under 2017. Samtidigt så tycker vi i grunden att det är bra att det nu finns ett avgörande om hur lagstiftningen ska tolkas och vi respekterar utslaget.

Naturskyddsföreningen ska nu göra en grundligare analys av avgörandet och vad det kan innebära för framtiden. Naturskyddsföreningen kommer att ha fortsatta dialoger med såväl myndigheter som berörda intresseorganisationer om hur det fortsätta arbetet för en hållbar vargförvaltning ska se ut.

Här finns mer information om vad vi tycker i vargfrågan, fakta och våra förslag på hur en hållbar vargförvaltning kan se ut: