Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Måla om trähus miljövänligast

Hej! Färgen är sprucken och släpper på vårt större hus i Mellansverige byggt 1931 med stående träpanel med läkt. Vi vill få huset om-målat så miljövänligt och hållbart som möjligt. Huset har flera lager färg, ytterst akrylatfärger eller andra plastfärger. 


Vi vill helst använda linoljefärg ur miljösynpunkt, och inte bidra till ökad användning av akrylat och helst inte måla vårt hus med plast.


En målarfirma rekommenderade att slipa fasaden där det behövs och sen måla om med akrylatfärg, Svanenmärkt. 


Vi frågade om linoljefärg:  eftersom det inte är någon vits med att lägga en ”andasfärg” ovanpå en tät färg så menade målarna att det skulle vara mycket omständigt och kostsamt; först skrapa och få fasaden helt trären, sen måla från scratch med linoljefärg i flera omgångar. Skrapandet torde också sprida plastfärgsflagor över trädgård och barnens lekytor. 


Hur rekommenderar ni att vi gör för att måla om detta hus så miljövänligt och hållbart som möjligt? Kostnad spelar viss roll såklart. 

Tack på förhand!

Kommentarer

 • Hej Johan,

  Tack för din fråga! Så bra att ni tänkt till om detta!

  Naturskyddsföreningen jobbar inte med färger egentligen så därför kan vi inte ge så raka besked. Men principiellt vore det bäst att göra som du skriver – skrapa bort den gamla färgen och försöka samla ihop så mycket som möjligt av färgflagor. Kanske kan ni lägga presenningar på marken som ni tömmer efterhand?

  Till den nya färgen finns det flera alternativ att välja på. Linolja som du skriver, men även andra som silikatfärger och slamfärger.

  Jag skulle dock rekommendera er att läsa på Ekobyggportalen och därefter fråga kunniga hantverkare. Där finns både fakta, frågeforum och tips på hantverkare:
  http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/farg/

  Lycka till!

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.