Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Är "Fish for life" en bra märkning av fisk?

Hej,
Det har dykt upp en ny märkning av fisk och fiskprodukter som jag har lite funderingar runt. Det är ett av de ledande fabrikaten i Sverige som har börjat märka en del av sina produkter "Fish for life" med en logga som är förvillande lik MSC-loggan. Vet ni vad detta är för något? Det verkar vara nåt industrin kommit på själva. Detta företag har andra produkter som är MSC-märkta, har man gjort så här med produkter som inte riktigt "räcker till" där? De skriver på hemsidan att de agerar utifrån internationella regler, det känns väl inte som att de internationella reglerna är nåt att hurra för i nån större utstäckning... Kan man köpa dessa produkter med gott samvete eller är det MSC som gäller?

• Hej!
    De miljömärkningar på fisk som man som medveten konsument skall titta efter är KRAV och MSC.
    Då vet man att fisken kommer från bestånd som tål att fiskas, att man fiskat med skonsamma metoder och att en oberoende part har kollat detta.
    Det figurerar på alla områden där det finns miljömärken, företags egna symboler, som försöker åka snålskjuts på märkningarnas goodwill. Det miljöarbete som ligger bakom dessa varierar från företag till företag och ingen oberoende granskning sker. Titta därför alltid efter de riktiga miljömärkena. I detta fall alltså KRAV och MSC.
    Maria Palm

• Att krav och MSC är bra märkningar visste vi redan. Skulle önska att ni besvarar frågan om "Fish For Life" på annat sätt. Det kan ju faktiskt hända att även den stora matjätten har bra kriterier och kontroller för ett uthålligt, skonsamt och miljömässigt hållbart fiske. Om inte borde det ju ligga i Naturskyddsföreningens intresse att informera om detta. Som matkonsument på ständig jakt efter fisk har jag inte fått någon vägledning eller ny information när jag läst ert svar.

Vänlig hälsning,

• Så här skriver matjätten Findus själva på sin hemsida om "Fish for life":

"Fish for life vann tidigare i år EU:s miljöpris European Business Awards for the Environment. Ett pris som delas ut till europeiska företag som på ett särskilt sätt bidrar till en mer hållbar utveckling."

EBAE delas ut av EU-kommissionen, så något borde de ju göra rätt.

Vidare kan det vara värt att tillägga; KRAV är en märkning (ett varumärke) som kostar tid/pengar att skaffa. Vet att vissa företag och jordbrukare väljer bort detta eftersom de inte anser att KRAV-märkningen inte är värd insatsen.

Vill ändå påpeka att jag själv är en trogen anhängare av KRAV. Köper KRAV-märkta produkter så ofta jag kan.

• Hej,
    Tack till Maria för svaret och tack Martin för ditt intresse i frågan! Jag tror också att det kan finnas alternativ märkning som kan vara bra. Just den här kändes inte helt fel, det finns det som ser betydligt mer oseriöst ut. Synd att man inte kan samsas om en märkning bara, men det kanske inte är realistiskt att tro att alla kan samlas kring ett.

Jag ska inom kort lyssna på ett föredrag av Daniel Öhman & Malin Olofsson om Matens pris, kanske får jag lite nya perspektiv och ny information efter det.

Maria
  • Hej Martin och Maria!

Ju fler vi är som frågar efter och handlar de varor som är miljömärkta, ju fler sådana varor kommer fram på marknaden.
    Naturskyddsföreningen anser att de företag som jobbar seriöst med miljöfrågor bäst visar det genom att miljömärka sina produkter. Om de inte gör det skall du som konsument bedömma hur seriöst företaget är och det anser inte vi är rimligt. Att utsätta sin produkt för den granskning som en miljömärkning innebär kostar en slant. Om man jämför med hur mycket pengar ett företag satsar på marknadsföring så är dock denna slant mycket liten.

Vägledning om hur du kan välja schysst fisk får du genom miljömärkning eller genom att titta på vår hemsida (ladda ner vår app) där vi listar vilka fiskar man kan äta med gott samvete.

Det ur miljösynpunt viktigaste rådet är annars - ät mer grönt! ;-)

Maria Palm
  • Jag har nu även ställt min fråga till Daniel och Malin och de hade ingen kunskap om just den här märkningen men de var mycket bestämda om att det räckte med KRAV och MSC. Så om man väger ihop det med era svar från SNF så får det vara svar nog. När jag äter fisk får det nog vara MSC som gäller. Det har ju tyvärr blivit så att man drar sig för att köpa fisk när man vet hur det står till i haven. Jo och det där med grönt, håller på att försöka få in det tänket men det tar lite tid...;)

Maria
  • Joo... Det tar lite tid att lära sig laga vegetariskt. Men det är mödan värt!!
    Lycka till!