Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Matkasse från "Årstiderna"

Hej!
Jag ville testa en ekologisk matkasse och valde då "Årstiderna". När jag fick leveransen så såg jag att allt är ekologiskt producerat i Danmark, både grönsaker och kött. Jag funderar om det verkligen är så bra ur både miljö- och klimatsynpunkt att importera ekologisk dansk mat till Sverige? Det bästa vore såklart en matkasse med hundra procent ekologisk svensk mat - men detta hittar jag tyvärr inte på marknaden. Har ni några rekommendationer hur jag kan tänka här? 😀

Vänliga hälsningar
Mattias
Mattias Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Mattias,
  Ja, det bästa vore så klart om det gick att köpa både svensk och ekologisk mat, precis som du säger. Men om man står i valet mellan importerat ekologiskt och svenskt konventionellt så är det i nästan alla fall bäst att välja eko. Det är odlingen och bondens metoder som avgör miljöpåverkan mer än allt annat. Transporten utgör i de flesta fall en mycket liten del av en varas klimatpåverkan under dess livscykel.

  Till och med en frukt som är ekologiskt odlad i exempelvis Afrika och fraktad med flyg till oss kan ha mindre klimatpåverkan än en frukt som är odlad med konstgödsel, energi- och maskin­insatser här hemma. Välj mycket vegetariskt, välj kravmärkt och ekologiskt. Gör du det har du minskat din miljöpåverkan otroligt mycket. Sedan är det ännu bättre om du kan försöka välja mat efter säsong.

  I rapporten Food consumption choises and climate change (från 2013) http://www.ivl.se/download/18.343dc99d14e8bb0f58b7652/1449742846143/B2091.pdf , slås fast att en matkasse som är i huvudsak grön och säsongsan­passad är klimatbäst.

  Flygtransporterade grönsaker kan öka klimatpåverkan med cirka tio procent för hela kassen. Tar man in kött i kassen ökar klimatpåverkan mycket mer. Att köra bil till och från livsmedelsaffären ger också en stor klimat­effekt. Utsläppen växer med cirka 20 procent för den som äter en kost med normal kött­andel och som har cirka 20 kilometer till butiken.

  De gånger man vill äta kött är ju så klart det bästa att välja svenskt naturbeteskött, helst eko, då vet en att djuren har varit ute och betat mycket och bidragit till vår biologiska mångfald. Att välja ekologiskt före svenskt ger också en signal till marknaden att det finns efterfrågan på den ekologiska produkten. Efterfrågan kommer att leda till att fler svenska lantbrukare vågar satsa på att ställa om till ekologisk odling.
  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Stort tack för informationen! Jätteproffsigt! :-)
  Mattias
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.