Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Microcement, hur miljövänligt är det?

Jag har en fråga om microcement. Att lägga microcement på ytor vid renovering ger den populära betonglooken till till exempel gamla laminatskivor i kök, kakel i badrummet etc - ny look utan att behöva byta bänkskiva/badrum. Men hur nyttigt / miljövänligt är det? Ser att flera tillverkare skryter med micropartiklar och nanoteknologi. Hur ekologiskt hållbart är egentligen microcement (särskilt när det utsätts för påfrestningar i tex kök och badrum)? Tacksam för svar!
Mvh, Lotta

Kommentarer

 • Hej Lotta!

  Tack för din fråga!

  Naturskyddsföreningen har inte så mycket erfarenhet av att jobba med byggmaterial, så därför rekommenderar jag dig att ta kontakt med Ekobyggportalen och ställa frågan där.

  Generellt är både betong och cement mycket energikrävande och leder till en hel del utsläpp av växthusgaser, varför de bör användas sparsamt.

  Utifrån det vi vet om mikrocement innehåller det härdande tillsatser, för att det ska bli hårt på kort tid. Sådana härdare är enligt tidigare erfarenheter ofta problematiska för hälsa och miljö. Härdaren kan till exempel bestå av lim-ämnen, ibland tyvärr med innehåll av bland annat bisfenoler.

  Vidare blir man ofta rekommenderad att lägga på ett skyddslager på mikrocementen för att öka hållbarhet och undvika fläckar. Ibland rekommenderas skyddslager som innehåller plasten polyuretan. I polyuretan kan det finnas kvar orenheter från produktionen, även här kan det vara problematiska ämnen (till exempel isocyanat). Dessa kan avdunsta efterhand och därmed öka riskerna i inomhusmiljön. Ibland finns det även flamskyddsmedel i polyuretan.

  Ur försiktighetssynpunkt bör du åtminstone be om ett säkerhetsdatablad över produkten och även åberopa artikel 33 (i EU:s kemikalielagstiftning REACH) – att få veta om mikrocementen innehåller några av de inom EU ämnen som är klassade som särskilt farliga. Det kan tyvärr ta ett tag ibland att få svar.

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.