Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Mikrofiberduk - bra eller dåligt?

Hej!
Mikrofiberduk påstås vara det bästa ur miljösynpunkt vid städning men hur påverkar utsläppen från fabrikerna djur och natur? Vilka kemikalier används vid framställningen? Hur mycket energi går åt till framställningen? Vilka utsläpp blir det när vi kastar mikrofiberduken i soporna? Mikrofiber är en syntetisk fiber och syntetmaterial är material som är framställt på ett sätt som inte av sig självt skulle ske i naturen i samma omfattning. Alltså framställt på konstgjord väg.

Naturskyddsföreningen rekommenderar mikrofiberduk här: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/...

Ser fram emot ert svar!

Carina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Carina!
  Precis som du skriver så är mikrofiberduken framställd på syntetisk väg med olja som råvara. En nackdel är att det går åt mycket energi för att förädla råoljan och framställa fibrer, men hur mycket är svårt att svara på, eftersom man måste börja med utvinningen av oljan.
  Sedan så används olika typer av fibermaterial till mikrofiberdukar, där det är vanligt med polyester och polyamid. Det gör att det kemiska innehållet i själva ”plasten” skiljer sig åt. Oavsett vilket material eller materialblandningar som används i mikrofiberduken, så skall fabriken ha koll vilka oljor som används när garnet spinns. Olika gaser som avges under fibertillverkningen måste hållas nere och renas.
  Ett mikrofibertyg har efter att det stickats vanligtvis inte behandlats med så mycket kemikalier, vilket är positivt. Mikrofiberduken bryts ju inte ned på naturlig väg och så länge vi inte har någon textil materialåtervinning i Sverige, så kommer den troligen att hamna i en förbränningsanläggning med rökgasrening och bli ny energi.
  De uppgifter som jag har om innehåll i mikrofiberdukar pekar inte på annat än att jag kan slänga den i soporna, så länge den går till förbränning.
  En stor fördel med mikrofiberduken är att den är stark och håller länge, och framförallt att vi inte behöver använda kemikalier när vi städar.

  Vänliga hälsningar
  Weronika

  Weronika Rehnby
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.