Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Miljömärkning av linne

Hej, jag funderar över miljömärkningen för textil. I kraven står (om jag förstår det rätt) att bomull ska vara ekologiskt odlad. Hur resonerar ni med kraven kring linne och produkter av linnetyg? Den nämns inte (bara bomull och konstfiber). Är odling av lin och linneproduktionen generellt mer miljövänlig än dito för bomull?

Charlotte Wormbs Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Charlotte!
  I våra kriterier för Bra Miljöval Textil under krav 2.2 tar vi upp stamfibrer, som är den grupp av fibrer som lin hör till.

  Precis som du skriver så är konventionell odling av lin mindre miljöbelastande än odling av bomull. Användningen av av konstgödning och miljöbelastande kemikalier är ofta begränsad. Om det konventionellt odlade linet uppfyller våra kemikaliekrav, så kan ett företag söka licens för Bra Miljöval, men får då klass II. För att få klass I krävs ekologiskt odlat lin.

  På samma sätt kan en produkt som innehåller bomull från Better Cotton Initiative eller Cotton Made in Africa erhålla Bra Miljöval klass II. För ekologiskt odlad bomull blir det klass I.

  Vi vill att vår märkning skall hjälpa konsumenten att välja hållbara textila produkter och både klass I och klass II tycker vi är bra alternativ både vad gäller miljö och hälsa. På sikt önskar vi naturligtvis att de flesta produkter når upp till klass I.

  Läs gärna mer om Bra Miljöval Textil, där vi inte bara ställer krav på fiberdelen utan också på de efterföljande processerna som till exempel färgning. Vad gäller de sistnämnda processerna, så kan man inte säga att linets processer är mindre miljöbelastande. Här gäller det att kraven på kemikalier, färger, rening av avloppsvatten mm uppfylls både för lin och bomull.

  http://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljova...

  Vänliga hälsningar
  Weronika Rehnby

  Weronika Rehnby
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.