Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Miljömässigt hållbart träslag?

Hej! Jag undrar om shesham, eller shisham, är ett träslag som är miljömässigt hållbart och kommer från skogar som är brukade enligt fastställda standarder för skogsskötsel, sociala villkor och miljöhänsyn. Det verkar vara ett vanligt träslag vid möbeltillverkning och komma från Indien, är det ett trä från regnskogen? Finns det någon miljöcertifiering som jag kan hålla utkik efter när det gäller sheshamträ?

Kommentarer

  • Hej Sandra,

    Indisk palisander eller indiskt rosenträ som trädslaget heter på svenska, kommer främst och från början från östra Indien. På grund av efterfrågan har den nu listats som ”sårbar”. Det är inte lagligt att handla med detta timmer, men däremot med färdiga produkter. För mer info se gärna: http://www.forestlegality.org/risk-tool/species...

    Om man vill ha någon slags kontroll av en (oberoende) tredje part är det FSC-certifierat som gäller. Det är det råd vi kan ge om man ändå vill handla. Hur producenten kan intyga att skogsbruket är ansvarsfullt är frågan man bör ställa. Inga ”egna” dokument är giltiga som intyg. Inte heller myndighetsdokument som kan vara svåra att verifiera. Vi vet inte om någon produkt av detta trädslag finns på marknaden som FSC-märkt.

    Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.