Miljövänlig telefoni?

Hej! Jag har läst att ett telefonsamtal med mobiltelefon ger ett co2-utsläpp på 57g/minut. Och att för de som pratar i snitt en timme om dagen i mobil, så är det jämförbart med samma utsläpp som en envägs-flygresa från London till New York. Undrar nu om ni kan tipsa om vilken typ av telefoni som är mest miljövänlig? Fast telefoni verkar använda bara en tredjedel så mycket energi som med att ringa med mobil. Men det fasta telefonnätet verkar ju vara på väg att avvecklas i Sverige….

Har ni något tips hur jag ska tänka? Vet ni hur stort co2-utsläppet blir med telefoni via fiber?

Vore jättetacksam för svar!
Bästa hälsningar/ Camilla

• Hej, med tanke på att man i Kina bygger 2.400 kolkraftverk har dina telefonsamtal ingen betydelse i sammanhanget. Försök istället se det positiva med CO2 som ju är "livets gas". Skulle koncentrationen av CO2 hamna under 150 PPM, skulle ju de flesta växter dö, liksom vi. Jag har ingen ångest eftersom jag vet att det är solen som styr klimatet. Istiderna styrs av Solens och Jordens banor och rörelser. Korta istider styrs av solens magnetism vilken man kan följa genom att studera solfläckar. Eftersom solens aktivitet beräknas minska under en längre tid framöver finns det ingen anledning att oroa sig för ett hett klimat.
    Björn
  • Hej Camilla!

Har du någon källa på de här siffrorna du nämner för mobiltelefonins utsläpp? Att det skulle ge så stora utsläpp som du nämner är orimligt. Däremot är det så att it-servrar är mycket energikrävande och det spelar stor roll hur deras energianvändning ser ut.

Vi har ingen vidare information om just telefonins utsläpp just nu.

Björn:

Koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären bidrar till jordens växthuseffekt. Ju mer koldioxid i atmosfären desto varmare blir det på jorden, ett samband som varit känt ända sedan den svenske kemisten och fysikern Svante Arrhenius beskrev fenomenet i slutet av 1800-talet.

Sedan industrialiseringen när vi människor började använda fossila bränslen har utsläppen av koldioxid ökat stadigt för varje år. Mänskligheten har alltså gått från ett nollutsläpp av koldioxid till att släppa ut nästan 40 miljarder ton koldioxid varje år. Utsläppen mäts och redovisas av FN.

De ökade utsläppen av koldioxid har lett till att koncentrationen i atmosfären ökat från 280 ppm till strax över 400 ppm sedan industrialiseringen. Andelen koldioxid i atmosfären mäts kontinuerligt av forskare i olika delar av världen. Och precis som Arrhenius räknade ut så kan forskarna i dag se sambandet mellan temperaturökningar och halten av koldioxid i atmosfären.

Människors utsläpp av koldioxid är inte det enda som påverkar klimatet. Solen har betydelse, liksom vulkaner och naturliga skogsbränder. Men enbart de naturliga faktorerna kan inte förklara de uppmätta temperaturökningarna.

När alla naturliga variationer tas med i beräkningen
    tillsammans med mänsklig påverkan så framträder ett tydligt samband mellan utsläppen, koldioxidhalten i atmosfären och jordens temperatur. Det är därför FN:s stora klimatpanel IPCC, som samlar världens klimatforskare, nu säger att människans påverkan på klimatet är säker och extremt farlig.

Läs gärna mer här: https://www.naturskyddsforeningen.se/svar-pa-tal-om-klimatet

Eller här: https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-vaxthuseffekten

Isabelle Digital kommunikatör