Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Miljövänliga blommor...

Fråga från Sveriges Naturs ekobrevlåda:

Jag håller på att utbilda mig till florist och undrar vilka som är de miljövänligaste valen när det gäller blommor och varför. Vad bör man tänka på när det gäller exempelvis transporter, arbete, besprutning? Vi florister behöver börja tänka mer på miljön och få in fler miljövänliga butiker. Vi är nästa generation, och med rätt grunder kan vi se till så det händer!

Caroline Larsson, John Bauer-gymnasiet

Robert Åkerman Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • SVAR: För några år sedan kunde man köpa ekologiskt odlade blommor i Sverige, men reglerna ändrades och nu finns i princip inga märkta blommor att få tag på. Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik i Lund säljer ekologiskt märkta lökar ? det är det enda vi hittat. Från Syd kan man hitta blommor som i varje fall är rättvist handlade. I väntan på ekologiskt odlade blommor kan man leta efter andra märkningar:

  • Fairtrade - en märkning på produkter från Syd för schyssta arbetsvillkor. Vissa bekämpningsmedel är förbjudna.

  Märkningar som »städar undan det värsta« i den konventionella odlingen:

  • FFP (Fair Flowers Fair Plants) - grundläggande sociala och miljömässiga krav
  • MPS - en klassificering för miljöarbete i blomsterbranschen. MPS A och B är de bästa betygen
  • Svenskt Sigill - arbetar för minskad miljöpåverkan, bättre växthus och minskning av bekämpningsmedel.

  Blommor från Syd är ofta besprutade med bekämpningsmedel som länge varit förbjudna i Sverige. Att välja ett märkt alternativ gör stor skillnad för odlarnas hälsa. En växande andel av snittblommorna i Sverige kommer från Syd och transporteras hit med flyg. Det kan låta absurt, men jämfört med att odla blommor i uppvärmda växthus så är dessa blommor ofta bättre ur klimatsynpunkt. Precis som med mat är det ofta kundens transport till och från butiken som gör det största miljömässiga avtrycket. Att handla i centrala butiker i stället för att ta bilen till en stor blomsterbutik utanför stan är ofta ett bra alternativ.

  Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval har tagit fram kriterier för blomsterbutiker. Om vi köpare efterfrågar det så tror jag att Sveriges första Bra Miljö­val blomsterbutik snart lanseras! Kriterierna innebär bland annat bra miljöarbete i butiken, att man väljer bort de allra sämsta produkterna och att man lyfter fram de produkter som är bäst ut miljösynpunkt. Vi ser fram emot att få handla av nästa generation florister!

  Eva Eiderström

  Robert Åkerman
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.