Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Finns det miljövänligt trä i möbeltillverkning?

Hejsan.
Jag undrar vilka träslag som kan anses vara miljövänliga med alla steg i processen medräknade.
Jag började tex läsa om gummiträ eftersom jag hittat det på barnmöbler som klassas som ekologiska. Ju mer jag läser desto mer tveksam blir jag eftersom de kan bli behandlade med kemikalier för att producera mer latex och mer kemikalier när de avverkas för att skyddas mot skador från tex svamp. (plus långa transporter)
Finns det träslag som är rena, giftfria, miljövänliga i alla led fram tills tillverkningen av en möbel?
Mvh H

Kommentarer

 • Hej Helena, tack för din fråga! Jag redigerade rubriken lite, så fler kan hitta frågan och svaret.

  Numera fungerar furu lika bra i vårt klimat som tropiskt trä tack vare nya behandlingsmetoder. Välj i första hand svenskt trä som är FSC-märkt.*
  Trä som är odlat och omhändertaget inom EU fungerar också. EU har nämligen en betydligt starkare kemikalielagstiftning än övriga världen, både när det gäller odling och skogsbruk och vad gäller beredning av materialet och tillverkning av varor. Svenskt eller europeiskt trä ger ju också kortare transporter.

  Vi tycker att den rika delen av världen kan avstå tropiskt trä, för att rädda tropisk skog eller mark som behövs för annan odling. Om du ändå väljer att köpa möblerprodukter av tropiskt trä, se till att de är FSC-märkta*.
   
  *FSC betyder Forest Stewardship Council och är en märkning som ställer krav på skogsbruket från ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Naturskyddsföreningen anser att det behövs stora förbättringar av FSC, inte minst i Sverige, men det är för närvarande det bästa alternativet som marknaden erbjuder. 
  OBS! Det duger inte med allmänna ord i affären om att träet är "hållbart producerat" eller "certifierat" – be att få se FSC-märkningen.

  Kan man spara in på att köpa nya träprodukter är det bäst. Låt gammalt bli som nytt. Piffa upp dina gamla trämöbler, slipa, måla och klä om! Begagnat är ofta bästa köpet. Vad ska din mormor, kompis eller granne kasta, det kanske passar dig? Kolla också på loppisar, auktioner eller Blocket. Roligt och bra också för plånboken! 
  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.