Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Mjölkprodukt eller veganskt substitut, vilket är bäst för miljön?

Hej! Veganism har ju minst klimatpåverkan, jämfört med vegetarianism och köttätning (finns förmodligen ett mer fancy ord för att äta köttmat). Men jag undrar om det finns undantag till det när det gäller veganska substitutprodukter? I mjölkproduktion blir det alltid energisvinn men å andra sidan innehåller nästan alla substitutprodukter palmolja, som i bästa fall bara har RSPOmärkning.

Jag undrar alltså över vad som är bäst för miljön: att köpa ekologiska mjölkprodukter eller veganska substitutprodukter med palmolja i? (exempelelvis havremjölk, havrefraishe, vispräddesubstitut, vegansk ost et.c.)

Passar även på att fråga om vilken råvara som är bäst att ha som bas till subtitutet.

Tack på förhand!

Agnes Block Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Agnes,

  Tack för din fråga. Ur miljösynpunkt finns det utrymme för att äta mindre mängder animaliska produkter, och bäst nytta för miljön gör de ekologiska.

  Läs gärna mer här om hur maten påverkar flera miljöaspekter än klimatet vilket gör att vi kommer fram till detta: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/...

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Ni svarade ju inte på frågan :)! Jag tycker den är jätteintressant och hade varit så intressant med ett helt svar.
  Vänliga hälsningar Madeleine

  Madeleine
 • Hej igen,

  Ledsen om du uppfattar att vi inte svarar på frågan. Din fråga handlar om vad som är bäst för miljön. Matproduktionen påverkar många miljöfrågor; klimat, biologisk mångfald, övergödning, miljögifter, resursförbrukning mm. Utifrån alla dessa miljöparametrar (inte bara klimat) så finns det ett utrymmer för mindre mängder ekologiska animalieprodukter.

  Så trots en högre klimatpåverkan för mjölk så är ekologisk mjölk i mindre mängder ett bra miljöval då korna bidrar till att bevara biologisk mångfald och inte sprider miljögifter.

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Hej! Läste Agnes fråga och tycker även jag att den är mycket intressant.
  Men bara för att förtydliga, då du Moa inte nämnde palmolja i ditt svar - anser du alltså att det alltid är bättre att välja ekologiska mjölkprodukter före produkter som istället har palmolja i sig?

  Jag vill nämligen helst äta veganskt främst med tanke på klimatpåverkan, samtidigt som jag inte vill bidra till skövlingen av regnskogen så därför bojkottar jag produkter med palmolja i. Men det blir svårt med vissa produkter, tex som smör, har inte hittat något mjölkfritt utan palmolja i. Så därför har jag fortsatt med ekosmör istället. Är detta rätt beslut?

  Så ett supertydligt svar på JA eller NEJ angående om man ska välja eko-mjölkprodukter istället för palmolja vore jättebra! (vet nämligen att många har delade tankar om vad som är bäst)

  Tack på förhand för svar!

  Mvh Fanny

  Fanny
 • Hej igen,

  Att ge svartvita svar på såhär komplexa frågor där det är många olika miljöfrågor och produktionsfaktorer som spelar in går tyvärr inte.

  När det gäller palmolja är det svårt att veta exakt vilken palmolja som används i en produkt, därför kan vi inte med säkerhet avgöra klimatpåverkan. RSPO-märkningen är t.ex. inte en hållbar produktionsmodell, dock mer ansvarsfull.

  Att jämföra klimatpåverkan mellan t.ex. eko-mjölk med växtprodukter som innehåller palmolja blir därför svårt eftersom det kräver full spårbarhet. Har skog avverkats, torrmarker utdikats osv? Allt detta har stor klimatpåverkan.

  I dagsläget finns ingen garanti för att produkter med palmolja skulle vara klimatvänliga. Klimatpåverkan utifrån odling av palmoljan, oavsett RSPO-certifiering, är stor. Vi vill få bort användningen av palmolja i så stor utsträckning som möjligt samt att lagar och regler ska skärpas för hela palmoljesektorn.

  Så, att välja mer växtbaserat har många fördelar, men palmolja är mycket problematiskt. Så ekologiska mejeriprodukter i mindre mängder sannolikt att föredra om det står mellan just dessa val.

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.