Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Mobilfodral

Hej!
Jag "måste" köpa ett nytt mobilfodral, vilket material är bäst?
Jag har en Samsung galaxy s6, och det verkar inte finnas miljömärkt läder till den. Ska jag då välja läder, pu-läder, plast eller något annat?

Hälsningar Susann

Kommentarer

 • Hej Susann!

  Ledsen för sent svar! Vi har haft ovanligt hög belastning.
  Din fråga är bra, eftersom man håller i sin mobiltelefon så mycket och därmed blir det en del exponering både till huden men också slemhinnor om man sedan pillar sig i ögat, tar sig på munnen, äter, etc.

  Det är bra att tvätta händerna ofta och framför allt innan maten när man håller på med mobil, dator, etc. Då får man bort till exempel flamskyddsmedel.
  Ett skal på mobilen skyddar både mobilen och en själv till en del.
  Jag skulle rekommendera läderfodral som är tillverkat inom EU – där lagstiftningen är bättre. Miljömärkt läder finns egentligen inte, tyvärr.

  Tillverkare är inte skyldiga att tala om vad deras produkter innehåller för kemikalier, därför är det bra att vara på den säkra sidan och undvika plast (även plasten man sätter på glaset – som är PVC). PU-läder är också en sorts plast (dessutom håller dessa fodral dåligt). Många tillsatser och restämnen i plast är problematiska för oss och naturen, till exempel bisfenoler och ftalater. Sedan finns det också en mängd problematiska ämnen i själva mobilen, som flamskyddsmedel, klorerade paraffiner, m. fl.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
 • Ett alternativ är att försöka göra sitt eget mobilskal av t ex kartong eller annat överblivet hårt material man har hemma. Alternativt kan man använda lådan som kom mobilen såldes i som skal. Klä med FSC-märkt papper eller textil från låg vattenförbrukning och lågt klimatavtryck.
  Anette
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.