Till senaste kommentaren

Moln av plastpartiklar förorenar atmosfären på samma sätt som haven

Stora moln av av hormonstörande och cancerogena sköljmedel och tvättmedel från tvättstugor förorenar varje dag atmosfären och utsätter oskyldiga grannar för stora risker. Ni borde verka för att dessa ämnen förbjuds till förmån för de oparfymerade såpabaserade tvättmedel som redan finns i handeln. Sköljmedel är helt onödiga.

• Hej Malin!

Tack för din fråga!

I rubriken skriver du om moln av plastpartiklar i atmosfären. Utifrån den forskning vi känner till förekommer plastpartiklar i vatten och marken, inte egentligen i luften. Men däremot är flera problematiska kemikalier flyktiga och det kan upplevas som obehagligt att utsättas för kraftiga dofter som kommer från kemiska produkter.

Naturskyddsföreningen har i många år jobbat med just tvättmedel. Vi har lyckats stoppa fosfat i tvättmedel i Sverige redan 2008, och inom EU blev det reglerat 2012. Fosfat är främst negativt för övergödningen av Östersjön. Vi har också genom åren påverkat tvättmedelsbranschen att minska farliga tensider, ftalater, m.m. i tvättmedel.

Naturskyddsföreningen har ju ett eget miljömärke – Bra Miljöval, symbolen med falken. Inom ramen för detta arbete verkar vi för produkter utan farliga ämnen. Vi uppmanar alltid att man som konsument ska välja miljömärkt för att slippa farliga kemikalier.

Vi verkar också för att man inte ska använda sköljmedel:

Generellt arbetar vi nationellt, inom EU och globalt för förbud och reglering av de kända farliga kemikalierna, till exempel både hormonstörande- och cancerframkallande ämnen. Det är tyvärr många hundratals ämnen fortfarande.

Vi kan dock inte styra över vad var och en köper, trots att, som du också skriver, det länge funnits mycket bättre miljömärkta alternativ. Vi behöver alla hjälpas åt med det, tills vi får de förbud och regleringar som behövs.

Kanske du kan sätta upp lappar i tvättstugan och be dina grannar köpa miljömärkta produkter? Och tipsa dem om att sköljmedel, mycket riktigt, är onödigt och rent av sämre för textilierna?

Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.