Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Molntjänster

Molntjänster är något alla talar om nu som en räddning för miljön. Är det verkligen så att molntjänster egentligen är så hållbart för miljön? Det talas om risker med säkerhet etc, men inte om de företag som tillhandahåller dessa tjänster som också i slutändan konsumerar elektricitet och släpper ut koldioxid, och måste kyla ner sina servrar etc. Flyttas inte bara problemet längre bort från privatpersonen och osynliggörs? Det känns bra för den privata slutanvändaren att inte se miljöproblemen på nära håll? I amerikanska artiklar står det att läsa att "molncentra" sätts upp på platser där det finns naturliga kylsystem, men hur påverkas naturen runtomkring av detta?

Kommentarer

  • Hej Anna.
    Du har rätt i att dessa tjänster inte är utan klimatpåverkan. Hur stor klimatpåverkan de har handlar framför allt om i vilket land de här tjänsterna har sina servrar, då det spelar stor roll om det landet får sin el från till exempel kol eller från förnybara källor.

    Det tidigare genererar stora utsläpp medan det senare inte gör det. Greenpeace har skrivit en rapport om detta. Den kan du läsa här: https://www.greenpeace.org/international/publication/6826/clicking-clean-2017/
    Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.