Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

När- och ekologiskt produktion av vegetarisk mat hållbar?

Hej?
Jag undrar om ni anser att när- och ekologiskt producerad mat är hållbar i stor skala? Med stor skala menar jag t.ex. att 80% av Sveriges befolkning endast äter denna typ av föda.
Tack på förhand!HälsningarKenneth
Kenneth Meijer Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kenneth,
  Tack för ditt inlägg. Jag vill be dig att förklara din fråga ytterligare. Är det framförallt ekologisk produktion du syftar till eller är det kombinationen av eko och vegetariskt?


  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Den allmänna debatten säger att man skall äta vegetariskt (minska konsumtion av kött). Födan skall vara ekologisk och närproducerad för att minska klimatpåverkan. 
  Frågan gäller vegetarisk föda som både är ekologisk och närproducerad?
  Det borde vara det optimala.
  Kenneth Meijer
 • Tack för ditt svar. I vår FAQ kring köttkonsumtion har vi gjort en priolista när det kommer till matkonsumtion:
  1. Frossa i grönt – det är det viktigaste du kan  göra för klimatet och miljön. Och då menar vi inte bara gurka och  sallad. Tänk nötter, frön, rotsaker, svamp, bönor, linser, ärtor, tofu,  sojaprodukter, groddar, gröna blad, färgglada grönsaker och en massa  annat smaskens!

  2. Byt till eko – så bidrar du till friskare vatten,  gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i  länder som Brasilien behöver inte människor förgiftas när de plockar  dina bananer eller skördar dina kaffebönor.

  3. Välj kött med omsorg – om och när du äter kött, tänk på att minska portionen och välja ekologiskt och svenskt naturbeteskött.

  Här kan du läsa mer: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego


  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Hej igen!I punkt 3 i ert svar ovan om att äta kött antyds klart att vi skall minska köttkonsumtionen inställer sig frågan med vad skall vi "gödsla" marken där vegetarierna skall odlas?
  Den besättning av djur som finns i det svenska jordbruket klarar inte producera tillräckligt med gödsel idag, utan man måste även använda handelsgödsel. Med minskat antal djur blir bristen ännu större.
  Kenneth Meijer
 • Även denna fråga tar vi upp i artikeln och svarar på såhär:

  Ekologisk produktion har inte alla lösningar – och  växtnäringsproblemen som måste lösas är i hög grad gemensamma i alla  former av jordbruk. I dag tillförs mer näring i form av kväve till  ekosystemen än någonsin tidigare. Det har rubbat hela det globala  kvävekretsloppet och är grundorsaken till övergödningen av haven samt en  tung orsak till klimatpåverkan, försurning och ozonhål. Forskningen om  planetens gränser visar att jordbrukets tillförsel av kväve måste minska  med hela 59 procent på global nivå. Utmaningen är enorm – det framtida  jordbruket måste bygga på något annat än konstgödsel.

  Ekologisk odling utan konstgödsel är därför både en viktig drivkraft  för att få fram smarta lösningar och nödvändigt för att minska  belastningen på planeten. I stället för konstgödsel används andra  metoder som i högre grad bygger på kretslopp, växtföljder och  kvävefixerande grödor. Och utvecklingen går framåt; det finns exempel på  ekologisk brödspannmål som endast gödslas genom odling av  kvävefixerande grödor och det finns tekniker som kan cirkulera ren  fosfor från våra avlopp. Och genom utveckling av spannmålssorter kan vi  få bättre avkastning vid mindre mängder kväve.

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.