Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Naturkork-produktion

Vilka alternativa material finns till naturkork i samband med förslutning av flaskor? Var finns det möjlighet att inhämta information om naturkorksproduktion?

Margareta Adamczyk Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Margareta!

  Det finns säkert alternativ av plast, men att använda kork är inte alls dåligt för miljön, tvärtom. Korkek-skogarna i främst Portugal har en stor biologisk mångfald med många arter som saknas i andra typer av skogar. Korken utvinns genom att man försiktigt avlägsnar den yttre barken ca vart 9 år. Träden skadas inte allvarligt av detta, utan fortsätter växa och kan bli flera hundra år gamla. Korkeken (Quercus suber) skulle förstås kunna klara sig utan människan - men sanningen är att dessa skogar i oroande snabb takt avverkas för eucalyptusplantager vilket är förödande för skogens växter och djur. Idag har ca 25 % av Portugals skogar ersatts av sådana plantager, jag har själv sett dystra exempel på detta i områdena kring Lissabon. Mer om kork hittar du t ex här: http://www.spea.pt/gca/?id=367

  Slutsatsen är alltså: använd kork och gör miljön en tjänst!

  Mvh Jonas

  Jonas Rudberg Sakkunnig gruvor och skog
 • Hej, vilket intressant inlägg om korken! Jag är en designer som gärna vill trycka mönster på kork (och därmed göra miljön en tjänst!), känner du till någon här eller utomlands (Portugal?) som antingen trycker på kork eller som säljer "färdig" kork i ark om 5-6 mm? Tack!!

  Ann
 • Hej! Tack för inlägg. En god tanke, att gynna korkanvändningen! Inte minst med tanke på att allt fler vinmärken verkar gå över till skruv- eller plastkork. Nej, jag känner inte till någon producent eller användare av den produkt du efterlyser, men jag tycker du ska kolla med den portugisiska organisationen Quercus. Deras webb är endast på portugisiska men du kan kontakta dem på engelska, om du vill (se länk). Lycka till!

  Jonas Rudberg Sakkunnig gruvor och skog
 • Tack, ska kolla!

  Ann
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.