Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Öko tex eller ekologiskt?

Hej.

Vi ska köpa en bärsele till vår lille son. Vi väljer mellan en Boba 4g organic och en Tula Baby (öko tex-certifierad). Min fråga är - vad är bäst, eko eller öko tex
? Vid kontakt med Bobas tillverkare säger de att inga giftiga kemikalier använts, den är JMPA-godkänd (vad nu det innebär) och uppfyller CPSC-standard.

/Anna

Kommentarer

 • OBS! Tulan är tillverkad av Öko tex-certifierad bomull, hela produkten är ej öko tex.

  Anna
 • Efter ytterligare kontakt med tillverkaren så säger de att bomullen är GOTS-certifierad, någon lapp eller dylikt som styrker detta finns dock ej på den färdiga produkten. En kopia av certifikatet har skickats mailledes. Kan jag lita på det?

  Anna
 • Hej Anna!
  Jag förstår att det inte är lätt att välja. Till att börja med så är ju ingen av bärselarna miljömärkt som färdig textil produkt, utan uppgifterna du har fått rör troligen tyget och inte eventuella tillbehör och vadderingar. Jag kunde i varje fall inte hitta att bärselen var märkt med Ökotex 100.

  Här kan man söka efter Ökotex-märkta produkter:
  https://www.oeko-tex.com/se/manufacturers/certi...

  Det är ju bra om det stämmer att tyget är av ekologisk bomull, men om jag måste välja mellan ekologisk bomull och ett tyg av konventionellt odlad bomull med ett Ökotex 100-certifikat klass I (baby), så skulle jag ta tyget med Ökotex-certifikatet. Det beror på att din bebis kommer att vara mycket nära tyget och kanske suga på det. Då vet jag i alla fall att tyget har kollats upp gentemot kemikaliekrav, som ska se till att inga farliga ämnen finns kvar i tyget. Den ställer dock inte lika höga krav som vi gör för Bra Miljöval Textil.

  Ökotex 100 ställer krav på slutprodukten, men inte på vilka kemikalier som används under produktion.

  Det kan också vara bra att veta att om en produkt innehåller ekologisk bomull, så är det inte med automatik så att färgning och andra efterföljande behandlingar har kollats upp. För det krävs en miljömärkning som ställer krav längs hela kedjan från fiber till slutprodukt.

  GOTS-certifikat kan också kontrolleras:
  http://www.global-standard.org

  CPSC-standard är troligen en standard för produkten ska kunna betraktas som säker för barn t ex att barnen inte ska kunna sätta smådelar i halsen eller få snoddar om halsen.

  Vänliga hälsningar
  Weronika

  Weronika Rehnby
 • Tack för svar.

  Vi har redan valt bort båda selarna. Gällande Boban är endast bomullen certifierad, ej tryck eller färg. Tulan ska enligt uppgift från tillverkare vara tillverkad i certifierad bomull där även tryck och färg är certifierad. Då jag bad om kemikalielista för Boban fick jag ej ut någon sådan. Vi har därför valt att fortsätta bära i vår bärsjal som är certifierad enligt GOTS. För som jag förstått det förespråkar ni GOTS före öko-tex?

  Anna
 • Hej Anna!
  Det stämmer att vi anser att en produkt märkt med GOTS är bättre än en produkt märkt med enbart Ökotex.

  Hälsningar
  Weronika

  Weronika Rehnby
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.