Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Olja in trä

Hej!

Jag undrar hur jag, ur miljö- och hälsosynpunkt, lämpligast oljar in trä som kommer i kontakt med livsmedel (skärbrädor, skålar, köksbänkar etc).

Vänliga hälsningar
Malin


Kommentarer

  • Hej Malin,

    Tack för din fråga! Så bra att du tänker på detta!

    Eftersom det handlar om träsaker som inte ska värmas kan du egentligen använda vilken matolja du vill av dessa: rapsolja, linfröolja eller olivolja. Oljorna doftar och smakar olika – så det är mer en smaksak ifall du väljer en ekologisk, (gärna Fair Trade om den är producerad utomlands) och kallpressad olja.

    Om det skulle handla om värme och oljor ska man vara noga att använda fett/olja som tål hög värme och då är det kokosolja som är bäst.
    Det är vanligt att använda paraffinolja för att smörja in saker, men det är en petroleumbaserad olja så det ska du verkligen inte ha till saker i matkontakt. Det finns inte heller miljömärkt paraffinolja…

    Skärbrädor i trä kan slipas någon gång ibland, så blir de bättre både för att underlätta rengöring och för knivarnas skärpa. Välj miljömärkt diskmedel och tänk på att inte diska dem i diskmaskinen, det torkar ut och leder till att träet spricker. Olja gärna in sakerna cirka 1-2 gånger om året.

    Lycka till!
    Åsa
  • Hej Åsa,

    Och tack för ditt engagerade svar! En följdfråga dök dock upp. Det är inte så att matoljan härsknar med tiden och att skärbrädor, bänkskivor etc då börjar lukta illa?

    Vänliga hälsningar
    Malin
    Malin
  • Det är inget jag personligen har upplevt. :-)

    Mvh
    Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.