Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Oppdrett av scampi og Sino Agro Foods

Hei,
jeg leste en artikkel i dagbladet om oppdrett av scampi. Et av selskapene på Merkur Market, Sino Agro Foods, driver med bl.a. oppdrett av scampi og diverse fisk. Er metoden de bruker bærekraftig etter deres mening?

Mvh. Thomas Ivesdal-Tronstad

http://www.dagbladet.no/mat/professor-vil-ha-umiddelbar-stans-i-salget-av-scampi-i-norge---byr-pa-store-problemer/68526764#_ga=2.47602851.56961274.1501759987-844447966.1462024114

http://www.sinoagrofood.com/sites/default/files/SIAF_Paradigm_Shift_3-mar-2016.pdf
Thomas Ivesdal-Tronstad Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Thomas,

  Jag får be att återkomma i frågan då våra experter inom hav och marina frågor fortfarande befinner sig på semester.

  Önskar dig en fin dag,
  Åsa Digitalkommunikatör globala
 • Hej igen Thomas,

  Vi kan inte svara på din fråga eftersom vi inte har koll på just det företag som du undrar över och vi vet inte vilken metod de använder och huruvida det är ASC-märka räkor eller inte. Men genrellt sätt är odlingar av jätteräkor i öppna system, ofta i kustzonen, inte vare sig socialt eller miljömässigt hållbart.

  Till exempel så visar forskning att de ekosystem som förstörs av räkproduktionen ger ekosystemtjänster vars värde vida överstiger räkproduktionens (såsom en rik biologisk mångfald, fisk och skaldjur som är viktiga för lokalbefolkningen, mangroven samlar upp CO2 vilket motverkar klimatförändringar och mangroven ger skydd mot stormar och minskar erosion).

  Produktionen av jätteräkor är ofta djupt orättvis och lokalbefolkningen förlorar viktiga inkomstkällor där stora odlingar anläggs (våtmarksområden eller översvämmad jordbruksmark och fri tillgång till vattenvägar för att kunna fiska, samla skaldjur etc. Inte sällan rapporteras såväl brott mot miljölagstiftning som grova överträdelser av mänskliga rättigheter relaterade till den exportinriktade räkindustrin – något som våra samarbetsorganisationer i Syd vittnar om.
  • Fiskfodret som räkorna matas med kommer inte nödvändigtvis från hållbara fiskbestånd.
  • Om man vill vara säker på att det man konsumerar är producerat på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt, så bör man avstå från odlade jätteräkor. I dagsläget finns det ingen bevisad hållbart producerad tropisk jätteräka. Det finns försök till att producera jätteräkor i Sverige (i slutna system) och detta är absolut ett intressant alternativ till räkor odlade i tropikerna. Vi följer denna utveckling med spänning.
  Välj istället:
  · Blåmusslor - handplockade, odlade
  · Havskräfta - burfångad
  · Krabba - svensk, burfångad
  · Kungskrabba – norsk, burfångad
  · Ostron - odlade
  · Pilgrimsmusslor - handplockade, odlade
  Vi rekommenderar också att man väljer fisk och skaldjur märkta med MSC och KRAV.

  Vänligen,
  Åsa Digitalkommunikatör globala
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.