Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Övervintrande vattensalamandrar

Hej! Jag har nyss flyttat in i en äldre fastighet på östra sidan av Öland och skulle nu i slutet av september städa lite i trädgården. När jag lyfte på en mindre trälåda som står vid stentrappen in till huset hittade jag fyra vattensalmandrar tätt ihop i en grund grop under träbottnen. Jag undrar nu om de kan klara vintern där eller om det är bättre att jag lyfter bort trälådan så de får leta på nya platser för övervintringen?
Blir förundrad över att hitta dem här i denna kruttorra trädgård och omgivning men kom sen på att det finns en grusgrop med vatten i året runt några hundra meter bort. Kanske de har varit där och lekt under vår/sommar.

Med vänlig hälsning

Ewa
Haglerum, Öland.

Ewa Odenius Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Ewa,
    Vad roligt att du har salamandrar på tomten! De kan nog klara vintern där om de får ha lådan kvar och kanske du vill hjälpa dem genom att lägga några lager löv över? Vill du flytta lådan och har en lövhög på tomten, kan du lägga dem så långt ner under löven du kan, gärna under till exempel en tegelpanna.

    Vill du rapportera in de salamandrar du sett, eller läsa mer om och identifiera andra kräldjur kan du ladda ner Grodguiden! Läs mer här: http://www.naturskyddsforeningen.se/kvack

    Anna Krusic
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.