Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Palmolja vs solrosolja?

Hej,
Ifrågasatte användandet av palmolja i ett läkemedel (D-vitamindroppar i olja), istället för solrosolja som en konkurrent använder. Företaget svarade då att de använder RSPO-certifierad olja (vilket ju är ett steg i rätt riktning men inte nog), samt att solrosolja kräver 4-10 ggr så stor odlingsareal för att producera samma mängd olja. Undrar om detta stämmer, och om det är relevant i sammanhanget, dvs om detta innebär att miljöpåverkan är jämförbar. Min känsla är nej, men skulle gärna vilja ha mer evidensbaserade motargument om det finns. Tack på förhand.

Kommentarer

 • Hej Lisa,

  Vi vet inte utifrån din fråga hur just den solrosolja som du nämner är producerad. Generellt kan arealeffektivitet inte kompensera för att marken där oljepalmerna odlas nu, tidigare var något av följande:
  • Produktiv jordbruksmark för livsmedelsproduktion 
  • Regnskog med alla dess kvalitéer 
  • Unik torvmarksskog som skövlas och torrläggs
  Oljepalmsproduktion kan orsaka omfattande sociala och miljöproblem. RSPO är inte en garanti för varken avskogningsfri eller torvmarksfri produktion, då det tillåts även inom certifierade områden med vissa inskränkningar. RSPO garanterar inte heller att produktionen är fri från sociala konflikter. För att produktionen verkligen ska vara ansvarsfull måste man ha full spårbarhet tillbaka till plantaget för den palmolja man använder. Man måste också ha ett eget transparent kontrollsystem som tillägg till RSPO, som i vissa avseenden går längre än vad RSPO kräver.

  RSPO brottas med dålig efterlevnad av kriterierna. I tillägg har man tre olika handelsformer där även icke certifierad palmolja kan ingå (Mass Balance), läs gärna mer om det här: https://rspo.org/certification/supply-chains

  Branschen använder argumentet att oljepalmen är arealeffektiv, men det resonemanget utgår från ett oljepalmsplantage som redan finns. Det inkluderar alltså inte den tidigare användningen för marken där oljepalmerna har odlats.

  Hoppas att detta var svar på din fråga!
  Zelina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.