Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Pappersblöjor -> MILJÖBOV

Varför prioriterar ni inte att kampanja mot pappersblöjor? I flera svar (från mer än 5 år sedan) skriver ni att ni inte har haft möjlighet eller tid att utreda tygblöjors livscykel och därför rekommenderar miljömärkta pappersblöjor. Det är lite som att ni inte har kollat upp livscykeln för cykeln och därför rekommenderar att man kör extra mycket bil, men kanske kan man tanka etanol ibland.

Pappersblöjor oavsett tillverkningsmetod kräver mängder med onödiga transporter, skog->sågverk->pappersbruk->blöjfabrik->centrallager->butik->konsument->soptipp->förbränning. Dessutom känns det som totalt hål i huvudet att slänga "påsar med vatten" i soporna vilket sedan kräver mängder med energi innan att dunsta innan de kan brännas.

Det sägs att ett barn använder 20 000 blöjor under en livstid, med en snittvikt på 200 g är det upp till 4 ton sopor (och alla andra transporter) som sker HELT i onödan.

Så varför uppmärksammar ni inte detta?

När ni väl skriver om tygblöjor hamnar fokus istället på saker som gör det ännu jobbigare, att man ska välja fairtrade-blöjor, använda miljömärkt tvättmedel, fylla maskinen och att inte torktumla (självklar gör vi allt det också) men en enorm miljövinst skulle vara att få folk att använda tygblöjor i över huvud taget!

Kommentarer

 • Hej David,
  Alla medlemmar kan vara med och påverka det vi gör, vilka frågor som ska prioriteras och hur vi ska arbeta på bästa sätt. Vartannat år samlas medlemmar och ombud från kretsar och länsförbund från hela landet till en riksstämma. Då väljs föreningens riksstyrelse och de sakfrågor som prioriteras i föreningens arbete bestäms. Den sittande styrelsen lägger fram förslag på verksamhetsriktlinjer för kommande fyraårsperiod. Verksamhetsriktlinjerna är det viktigaste styrdokumentet för verksamheten utöver föreningens stadgar. Alla medlemmar kan lämna in förslag, så kallade motioner, till riksstämman.

  Det här är absolut en viktig fråga och något som vi skulle kunna driva, så om du är medlem så föreslår vi att du först och främst tar upp frågan i din lokala Naturskyddsförening och att ni sedan driver det vidare till riksnivå.
  Det här är också en fråga som skulle kunna drivas av Handla miljövänligt-nätverket där du också kan bli medlem.
  Läs mer om hur de frågor som vi prioriterar beslutas: http://www.naturskyddsforeningen.se/om/forening...

  Carina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.