Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Parisavtalet på medborgarnivå

Hej !
Om Sverige skall uppfylla sin del av Parisavtalet (och om alla gör det, så stannar temperaturökningarna kring 1,5 grader), vad krävs av en medelsvensk I form av "uppoffringar" ? Dvs hur mycket får man flyga, åka bil, äta kött etc ?
Bakgrunden till frågan är att jag tror många känner "det fixar vi inte, det kräver att vi/jag ger upp alltför mycket av det goda livet". Men det kanske inte krävs så mycket uppoffringar ? Jag är medveten om att en del åtgärder inte görs på individnivå, utan att det är samhället och industrin som måste göra vissa saker.
I sådana fall borde dessa läggas till i ett svar. (jag är inte ute efter en referens till de där räknesnurrorna "räkna ut till klimatavtryck" )

Mvh Håkan Granbohm 070 710 04 04

Håkan Granbohm Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Håkan!

  Hej Håkan, och tack för din fråga!
  Tyvärr har vi inte själva någon sådan lista som du beskriver, men vi har en sida med generella tips på hur du som privatperson kan minimera din klimatpåverkan: https://www.naturskyddsforeningen.se/5-satt-att-klimatmaxa-dig-sjalv

  IPCC är ju väldigt tydliga med att det krävs stora livsstilsförändringar om vi ska klara målen, inklusive mycket mindre köttkonsumtion och mycket mindre energianvändning. Därför måste vi alla göra vårt yttersta för att hjälpa till. Men självklart krävs också politiska förändringar, precis som du är inne på. Det är politikerna som kan sätta ramarna för hur de här förändringarna ser ut. Vi har just nu en pågående mejlkampanj där vi uppmanar till att kontakta politikerna och ställa krav på en tuffare klimatpolitik, hjälp oss gärna att påverka genom att gå in och mejla:
  https://signby.me/se/tuffare-klimatpolitik-nu

  Det låter också som att årets bok ”Ett hållbart liv” skulle kunna vara något för dig, där finns massvis av tips på hur det går att leva så hållbart som möjligt – utan att det behöver upplevas som ”uppoffringar”.

  https://www.naturskyddsforeningen.se/ett-hallbart-liv

  Hoppas länkarna är till hjälp.

  Allt gott,
  Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.