PFAS i kläder

Hej!
Jag gick och kollade i undersökningen som ni länkade till på instagram om PFAS i barnytterkläder. Skickade ett mail till polarn och pyret och frågade varför de använder dessa ämnen när de uttalat att de inte gör det och fick det här svaret:

"Vi förstår din oro. Det är olyckligt att Framtiden i Våre Hender utrycker sig som de gör.

Framtiden har utfört två olika typer av tester på vår produkt. Ett test där man letar efter specifika så kallade fluorkarboner. Dessa är farliga ämnen som vi fasat ut från all vår produktion sedan 2015. Varken Örebro Universitet (som Framtiden i Våre Hender använt sig av för detta test) eller våra Ackrediterade oberoende laboratorier har funnit några spår av dessa ämnen i vår produkt.

Det andra testet Framtiden i Våre Hender låtit göra, mäter den totala mängden fluorinnehåll i produkten. Med det menas såväl grundämnet Fluor och alla olika typer av fluorföreningar som finns. Här drar Framtiden i Våre Hender den grova slutsatsen att allt fluor man funnit, är fluorkarboner. Detta är inte sant.

Vi välkomnar att Framtiden i Våre Hender göra denna typer av granskningar, men tycker att det är viktigt att resultatet redovisas på ett korrekt och nyanserat sätt, vilket vi inte tycker att Framtiden i Våre Hender har gjort. Vi är mycket måna om att inga farliga kemikalier ska finnas i våra produkter och vi kommer därför att utföra kompletterande tester av fluorkarboner på vårt sortiment för att ytterligare säkerställa att våra strikta krav efterlevs.
Du kan läsa mer om detta på vår hemsida, där du också hittar vår testrapport som visar att produkten inte innehåller några mätbara värden av fluorkarbon: https://www.polarnopyret.se/inga-pfas-i-vara-klader

Vänliga hälsningar,
Kundservice"

På sin hemsida skriver de också mer om testerna.
Så vad ska man tro på? Att man har hittar fluor men inte fluorkarboner betyder alltså att dessa inte används? Och bara för att fluor förekommer naturlig är det väl inte berättigat att använda det i produktion?