Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Pod - Skarpt läge

Hej!
Lyssnar på er pod ”Skarpt läge” på Spotify, superbra!
Jag har en fråga. 


I avsnitt #1 ”Att flyga eller inte flyga” sägs det att om man inte flyger - ”det är det effektivaste i princip du kan göra som privatperson” 


Senan i avsnitt #3 sägs det att ”kött och mejeriprodukter har lika stor klimatpåverkan som världens alla transporter”.


Så min fråga är varför det effektivaste sättet skulle vara att sluta flyga, är det inte effektivare att sluta äta kött och mejeriprodukter?
God fortsättning!
Linus

Linus Bjelkengren Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Linus och tack för din fråga!

  Vad kul att du gillar podden! Vi förstår att det kan verka förvirrande, men faktum är att både konsumtion av kött- och mejeriprodukter och flygande är val som har stor inverkan på hur stora utsläppen blir. Världens kött- och mejeriproduktion står för ungefär lika stor klimatpåverkan som alla transporter tillsammans. Det beror på att kött- och mejeriproduktion orsakar utsläpp på så många sätt: från själva djuren, genom transporter i jordbruket och genom markanvändningen till exempel.

  Flyget står för cirka 12 procent av transportutsläppen globalt och 2 procent av de totala utsläppen (i de två procenten är inte effekten av utsläpp på hög höjd inräknad, då skulle siffran vara 4-5 procent av människans globala klimatpåverkan). Samtidigt är flyget en av de enskilda aktiviteter som orsakar mest utsläpp, framför allt på grund av den så kallade höghöjdseffekten. Anledningen till att flyget inte står för en större del av de globala utsläppen är för att det är så pass få som flyger. Men sett till individnivå är flygande oftast en av de största faktorerna som avgör hur stor vår klimatpåverkan blir och för oss svenskar är flygandet en stor klimatbov – vi flyger fem gånger mer än det globala snittet. Du kan läsa mer om det här: https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Tre-satt-att-berakna-klimatpaverkande-utslapp/Flygets-klimatpaverkan/.

  Så det korta svaret är att både kost och transporter spelar stor roll för våra utsläpp och vi måste minska såväl vårt flygande som vår köttkonsumtion. På den här sidan kan du enkelt se hur dina val påverkar utsläppen: klimatkontot.se.

  Alt gott,
  Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.