Polystyren, hur är det farligt?

Hej!
Ni skriver på er hemsida (https://www.naturskyddsforeningen.se/node/35087/#I) att Polystyren (PS) bör undvikas i kombination med livsmedel och att det kan vara hormonstörande. Ändå används polystyren i livsmedelsförpackningar. Är det farligt att ha livsmedel förpackade i den plasten eller är det till exempel bara när förpackningen kommer i kontakt med värme? Hur kan man få förpacka livsmedel i den plasten om den är tros vara hormonstörande? Är den farlig på andra sätt?

Sen undrar jag även om den ungefärliga nedbrytningstiden av Polystyren om den hamnar i naturen?
Linnea Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Linnea!

  Polystyren är misstänkt hormonstörande. Men eftersom det saknas en definition av hormonstörande ämnen, så är inga ämnen förbjudna för sin hormonstörande egenskap idag. Livsmedelsförpackningar följer lagstiftningen för material i livsmedelskontakt, vilken idag tillåter polystyren som material.

  Vi vill såklart både få till bra kriterier för vad hormonstörande ämnen är, och uppdatera lagstiftningen om material som kommer i kontakt med livsmedel, så att ämnen vi idag vet eller misstänker är farliga förbjuds. Till dess rekommenderar vi att man inte har polystyren i kontakt med livsmedel, framför allt inte feta eller varma livsmedel.

  Nedbrytningstiden för polystyren i naturen är några hundra år och under den tiden bildas mindre och mindre bitar, som sedan blir mikroplast och nanoplast. Så det är viktigt att slänga förpackningarna i återvinningen och inte i naturen.

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.