Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Propenplast

I Ikeas sortiment för barn finns muggar och skålar i propenplast. Är dessa säkra att använda med tanke på skadliga kemikalier?

Kommentarer

 • Hej Elin,
  Tack för din fråga!

  Jag tror den intresserar väldigt många; inte minst barnföräldrar.
  Att livsmedelsförpackningar (och andra material som kommer i kontakt med mat) kan innehålla farliga kemikalier är tyvärr ett faktum. Polykarbonatplast innehållande det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) är ett högaktuellt exempel. BPA som orsakar skadliga hälsoeffekter vid mycket låga exponeringsnivåer har nyligen förbjudits i barnmatsburkar och Kemikalieinspektionen utreder just nu ett utvidgat förbud, vilket Naturskyddsföreningen förstås ser positivt på.
  Polypropylen (PP) har i nyare studier visat sig läcka många kemikalier, bland annat olika bensenderivat. Vilka åtgärder IKEA vidtagit för att kontrollera innehållet av kemiska ämnen i sina produkter (samt läckaget till mat och dryck) kan jag inte svara på men rekommenderar dig att kontakta dem för mer information i detta specifika fall.
  Eftersom barn är särskilt känsliga för kemikalieexponering och det rör sig om produkter i direktkontakt med livsmedel råder jag dig att i avvaktan på svar använda glasprodukter istället.

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • Hej
  Jag undrar också om propenplast som finns i IKEAs möbelsortiment såsom garderobsdörrar. Hur farligt är det att ha i ett barnrum?
  mvh
  Yvonne

  Yvonne
 • Hej Yvonne,
  För att få reda på innehållet bör du kontakta IKEA.

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • Hej! Jag förstod inte svaret på frågan om probenplast? Menar du att dessa plaster du nämner i ditt svar är desamma som probenplast som finns i många av Ikeas barnprodukter eller är dessa plaster av ett annat slag? Jag har hört att probenplast ska vara ok men inte polypropylen som du nämnde? Stämmer det?

  Erika
 • Hej Erika,
  Propenplast består av polypropylen.

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • Jag skall opereras för ljumskbrock och de tänker kanske använda metoden Lichtenstein där de använder och opererar in polypropylennät. Det måste väl vara farligt om det läcker?

  Gunnar
 • i ditt svar skrev du om polykarbonat plast. det är väl inte det samma som polypropen? innehåller polypropen också bpa?

  Anna
 • Hej Anna (och ni andra som är med i tråden)!

  Jag tror att du (ni) redan har misstänkt att vi inte har tillräcklig bemanning för att kunna svara på frågor nu under sommaren, men jag vill ändå kliva in här och säga hej, och bekräfta att det är så det ligger till.

  När folk är tillbaka från semestrar i augusti kan vi börja beta av frågor igen. Hoppas att din fråga fortfarande är aktuell då. Skulle du redan ha hittat svar på annat håll är vi jättetacksamma om du berättar det så går det lättare för oss att komma ikapp i augusti.

  Hoppas du har en skön sommar!

  Med vänliga hälsningar:

  Mona Wallin
 • Köpte en "Hampen" matta från IKEA till min dotters rum idag. Den hamnade i grovsoporna i kväll. Luktade fruktansvärt. Gjord helt i Polyproben. Minns nu varför jag tidigare bestämt mig för att enbart handla miljömärkt/secondhand.

  Eva
 • Hej Anna,
  Det stämmer. Polykarbonat och polypropylen är inte samma material. BPA används vid framställningen av polykarbonatplast.

  Polypropylen (PP) betraktas som en av de bättre plastsorterna. Däremot tycker jag man ska vara särskilt försiktig med produkter som är i direktkontakt med livsmedel (inte minst sedan även PP visat sig läcka olika kemiska ämnen), vilket var orsaken till att jag nämnde detta.

  När det gäller livsmedelsförpackningar (och lunchlådor, matskålar mm) är det därför alltid en god idé att fråga försäljningsstället hur man har kontrollerat kemikalieinnehållet i sina produkter.

  Mer info och bra tips hittar ni i vår nyligen utgivna rapport om plast i barns vardag:

  http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/defau...

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • Såg precis att mina ammningskupor från Coop änglamark består av polypropylen. Helt galet ju. Kan väl inte vara bra?!

  Lollo
 • Hej Lollo,
  Tror du hittar mitt svar ovan.

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • Gällande att PP 5 visat sig läcka olika bensenderivat, ska man då utgå från att det gäller all PP 5 -plast på marknaden? Eller kan det finnas PP 5 - plast som inte läcker kemikalier?

  Detta då flera tillverkare av "giftfria" vattenflaskor hävdar att de använder PP 5 till korken för att denna typ av plast inte läcker kemikalier.

  Christina
 • Hej Christina,
  Det är svårt att svara på, men att fråga tillverkaren/återförsäljaren vilka kontroller de gjort av läckaget i den specifika produkten är alltid klokt.

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • För att förtydliga; ska jag tolka ditt svar som att man idag inte vet om kemikalieläckage i PP 5 - plast gäller samtliga produkter av detta material eller bara vissa produkter gjorda i detta material?

  Christina
 • Är det inte så enkelt att antingen läcker PP plast eller inte kemikalier, exempelvis vid olika temperaturer?

  Gunnar
 • En följdfråga till min fråga ovan; Är PP 5 - plast ett säkert material så långe man endast förvarar kall mat och dryck i ett sådan material?

  Dvs, är det endast upphettat, eller vid förvaring av varm mat och dryck, som PP 5 läcker kemikalier?

  Christina
 • Hej,
  För att ge ett plastmaterial, tex PP, önskad funktion, form och hållbarhet så används ett antal olika tillsatser. Dessa varierar mellan olika tillämpningar och tillverkare. Vilka ämnen som potentiellt kan överföras till livsmedlet är alltså beroende av vilka tillsatser som använts i just den aktuella applikationen.
  Sedan påverkar också andra faktorer, såsom temperatur och livsmedlets fetthalt.

  Läs gärna mer i vår nyligen utkomna rapport:

  http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/defau...

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • Hej

  Jag har lärt och fatta alla siffror under plastlådor mm som är i en triangel. Men de andra bokstäverna och den runda symbolen med siffror i???? Har sökt och sökt men inte hittat svar.

  Te x
  Den runda cirkel står mellan 6-7
  och de bokstäverna: A, B, C, D står på A

  Är det Bisfenol A (BPA) då???

  Om det finns någon som har tips på hemsida vad dessa betyder, hör av er. För övrigt rek jag boken "Förgiftad" av bl a Rick Smith. Tar upp allt sådant här med Ftalater, trikoslan, kvicksilver, amalgam osv.

  Malin Lindell
 • Hej

  Är det ingen som vet detta (se ovan)????

  Malin

  Malin Lindell
 • Hej Malin,
  Jag har inte fått ditt meddlande i min inbox (det första av dem) förens idag. Vi är ganska tungt belastade arbetsmässigt, så vi betar av frågorna i turordning.
  Jag är dock osäker på vad du menar för bokstäver. Gick upp och rotade i vår egen återvinning för att kolla, men hittade inte något som liknar din beskrivning. Kan du ta ett kort och skicka till mig (ulrika.dahl@naturskyddsforeningen.se) alternativt hitta en länk med foto som du kan lägga upp här i frågespalten?

  MvH

  Ulrika Dahl
 • Hej Ulrika

  Tack för svar 😀 Ja det ska jag göra, men det tar nog några dagar, vi ska flytta på lördag 😀

  Allt gott, och tack för att ni finns på naturskyddsföreningen. Har ni aktiva i Jönköping? Jag skulle verkligen vilja lära mig mera, och hjälpa till. / Malin

  Malin Lindell
 • Hej och tack!
  Visst finns det en aktiv krets i Jönköping! Här hittar du mer information: http://www2.naturskyddsforeningen.se/kretsar-la...

  MvH

  Ulrika Dahl
 • Hej, vad säger ni om denna vattenrenings kokare som består till vis del av Polypropen?

  http://purity.jetshopfree.se/purity-vattenrenar...

  Micke
 • Hej, jag har varit på ikea och köpt en matta som innehåller latex och polypropylen och undrar om det är farligt?

  ismail ötekivilcim
 • Hej Micke och Ismail,
  Polypropylen (PP) betraktas som en av de bättre plastsorterna. Däremot tycker jag man ska vara särskilt försiktig med produkter som är i direktkontakt med livsmedel (inte minst sedan även PP visat sig läcka olika kemiska ämnen). Ta alltså gärna en titt i vattenkokaren om innerbehållaren är av plast. Då tycker jag att du ska kika efter ett annat alternativ. Här på jobbet har vi tex en vattenkokare med glasbehållare.

  En matta i polypropylen tycker jag inte att du behöver göra dig av med. Däremot ska du vara lite uppmärksam på allergirisken med latex, något som dock främst kopplats till användandet av latexhandskar, inom tex sjukvården.
  Ett tips inför nästa mattinköp är att kolla efter mattor märkta med Bra Miljöval:
  http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/jea...

  Slutligen kan jag ge ett råd som gäller alla typer av varor. Väljer man produkter som saknar miljömärkning är det alltid en bra idé att utnyttja den lagstadgade rätten att få reda på om produkten innehåller några särskilt farliga kemikalier.
  Ett smidigt sätt att göra detta är att använda appen (egentligen responsiv webbplats) "Vara utan fara" där man enkelt kan skapa ett frågemail till butiken

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • Vår dotter är snart 3 år precis som du skrev är detta ämne super intressant för oss barnföräldrar. Trist att man överhuvudtaget ska behöva tänka på en sådan sak att livsmedelsförpackningar kan innehålla farliga kemikalier, typ bisfenol A BPA. Hel knäppt att vi inte kan lagstifta bort dessa saker ur våra affärer. Speciellt efter som våra barn är särkilt känsliga för dessa typer av kemikalier! Bra att ni har satt fokus på denna fråga. En bra variant till att använda burkar av typ polypropylen (och andra plaster) tycker jag är burkar i glas. Med alla plastleksaker omkring våra barn tycker att detta med gifter i plast tillhör en av de viktigaste miljöfrågorna 2014. Detta tillsamman med ”förgiftningen” av våra vatten (som vi alla någon gång ska dricka, vi och våra barn efter oss) av läkemedel. Läste för en tid sedan om att till exempel diklofenak http://www.diklofenak.se/ går mer eller mindre rakt igenom våra reningsverk och hamnar i sjöar och bäckar där de påverkar djurlivet negativt.

  ” Det finns tyska studier som visar att halter på 1 mikrogram (diklofenak) per liter vatten kan ge effekter på gälar, njurar och lever på fiskar, säger Joakim Larsson vid Göteborgs universitet.”

  Hoppas att ni förutom fortsatt arbete mot gifter i plast också kan lyfta frågan med miljöpåverkan av läkemedel, typ diklofenak, voltaren och andra typer av läkemedel som reningsverken inte kan ta hand om på ett adekvat sätt.

  Ingrid Bengtsson
 • Hej Ingrid,
  Tack för ditt mail!
  Du lyfter flera viktiga frågor.
  En giftfri vardag för våra barn är mycket riktigt en av de viktigaste frågorna inom kemikaliearbetet framöver. Naturskyddsföreningen har jobbat med frågan i många år och det tänker vi fortsätta med. Du har kanske sett våra rapporter om plast i barns vardag och farliga kemikalier i damm, eller vårt senaste projekt "Giftfri förskola"?
  Man ska inte glömma att det har fattats bra och viktiga beslut inom detta område på sistone, tex har BPA förbjudits i barnmatsförpackningar och leksakslagstiftningen skärpts påtagligt. Men det finns mycket kvar att kämpa för, så är du inte redan medlem Ingrid så bli det. Då hörs vår röst ännu tydligare!

  Läkemedelsproblematiken har vi inte haft resurser att arbeta med hittills, men precis som du skriver är den av hög relevans, såväl här hemma som i tillverkningsländerna.

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • Hej!
  Efter den senaste tidens rapporter om gifter i plast, känner jag mig snudd på paralyserad. Att rensa bland barnens leksaker var det lilla, likaså att byta bort nappflaskorna i plast till fördel för glasflaskor (har tre flaskbarn hemma, det känns halvkul att de under småbarnsåren fick samtliga måltider ur "ofarliga" bpa-fria flaskor...)
  Nu har turen kommit till servis och möbler. Hur gör jag med en årsgammal ikea-matta gjord i 100% polypropen, den ligger i mellanflickans sovrum. Ska jag anta att den avger giftiga ångor och slänga ut den eller kan den behållas? Jag känner att jag nästan inte klarar att tänka "nyktert" kring det här...

  Johanna
 • Hej Johanna,
  Längre upp i tråden hittar du våra råd, både om hur du hanterar mattor av polypropylen och sådana artiklar som kommer i kontakt med mat.

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
 • Hej! Undrar hur det påverkar kroppen att arbeta med polyesterband och resår som hettas upp och kapas, hur farliga är plastångorna? Undrar även om kardborreband innehåller skadliga ämnen, kapar med en bandsåg.
  Mvh/Karin

  karin
 • Hej Karin,
  Plast och upphettning är sällan en bra kombination.
  Nu ligger arbetsmiljöfrågor lite utanför det vi vanligen arbetar med, så för den här specifika frågan hänvisar jag dig till Arbetsmiljöverket.

  Vänliga hälsningar,
  David

  David Gunnarsson Produktansvarig Bra Miljöval
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.