Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Raketer för privatpersoner?

Nu är äntligen nyår över för den här gången. Jag har gjort allt som står i min makt för att för att skydda mina hundar från den skrämmande verklighet som är deras under några veckor runt jul- och nyårshelgerna. Jag går ut med hundarna på morgonen. Bommar igen lägenheten. Drar ner gardiner och stänger fönster. Sätter på högt ljud på allt jag har hemma med ljud i. På eftermiddagen springer jag ut till bilen och kör till skogen. Nog smäller det på vägen! Men vi brukar klara av det. På kvällen tar jag bilen och går ensam i mörkret med pannlampa ute i skogen för att förhindra att hundarna blir rädda. Efter julafton som numera är ett elände, flyttar jag ut till en väninna som bor i ett mindre samhälle. Där smäller det mindre. Nyårsafton var ett helvete för den räddaste av hundarna. Hon dreglade, snurrade runt, hässjade och var allmänt stressad. Tills att Stesoliden "knockade" henne. Jag vet inte om hon blev lugn eller bara så trött att hon inte längre orkade reagera, trots fortsatt rädsla. Vi åkte hem två dagar efter Nyårsafton och får fortfarande springa ut till bilen och gå med pannlampa i mörkret i skogen för att slippa smällarna i bostadsområdet där vi bor.
Vem har rätt att utsätta oss för detta?
Är det jag som ska anmälas för djurplågeri som utsätter min hund för detta lidande?
Jag kanske ska anmäla mig själv?
Har funderat på att avliva min rädda hund av den här anledningen. Men är det den rätta lösningen?

Dessa fyrverkerier tillverkas i länder där barnarbete förekommer. Olyckor och dödsfall är inte helt ovanliga i dessa fabriker där arbetsrätten är helt annorlunda än i vårt land. De som arbetar med denna pyroteknik blir sjuka av hanteringen. Raketer innehåller bl.a vanadin, krom, nickel, strontium, titan, mangan, molybden, koppar, kobolt, kadmium, kvicksilver, kalcium, selen, brom, kisel och fosfor. Enligt SLB 's analys kunde man efter millennieskiftet finna ökad förekomst av tungmetaller i luften efter fyrverkerierna. Dagarna efter nyårsafton ligger sen alla rester kvar i parker och bostadsområden på marken och läcker ut resterna. I år har det regnat rejält, vilket inte gör läckaget mindre. Vilda djur, hundar, katter och fåglar kan få i sig resterna som så klart är giftiga. Barn kan springa omkring o leka med dem.

Man läser dagligen om attacker med raketer mot människor som väntar bussen nånstans, djur skadas eller dör i flykten pga skräck, migrantläger attackeras. Två hundar har rapporterats döda i år pga raketskräck. Hjärtat klarade inte pressen som det verkar.Hur de vilda djuren reagerar kan man bara spekulera om. Polis och brandkår attackeras, när de rycker ut till skolor som står i brand på grund av att raketer skjutits in genom fönster. Barn och ungdomar skjuter raketer dagar och nätter i flera veckor. Mot varandra och mot andra människor och djur. På Nyårsnatten tar oftast berusade vuxna över och skjuter. Människor skadas, mer eller mindre allvarligt. Vad kostar allt detta samhället i förhållande till den "glädje" som raketälskarna anser att vi vill förneka dem?
Ni kan omöjligt ha missat rapproteringen i media de senaste dagarna om eskalerande attacker mot människor, räddningspersonal, polis.
En nybildad grupp på Facebook vill anordna demonstrationer för att stoppa eländet. Förbjud raketer och smällare för privatpersoner admin Sara Lundgren.
Vi vill gärna veta hur ni ser på detta o ställer er till ett förbud.

Vi är många som anser att det måste få ett slut.
Detta är allvarligt av många anledningar.
mvh Eva Hjortsberg

Eva Hjortsberg Rapportera olämpligt innehåll