Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Raketer för privatpersoner?

Nu är äntligen nyår över för den här gången. Jag har gjort allt som står i min makt för att för att skydda mina hundar från den skrämmande verklighet som är deras under några veckor runt jul- och nyårshelgerna. Jag går ut med hundarna på morgonen. Bommar igen lägenheten. Drar ner gardiner och stänger fönster. Sätter på högt ljud på allt jag har hemma med ljud i. På eftermiddagen springer jag ut till bilen och kör till skogen. Nog smäller det på vägen! Men vi brukar klara av det. På kvällen tar jag bilen och går ensam i mörkret med pannlampa ute i skogen för att förhindra att hundarna blir rädda. Efter julafton som numera är ett elände, flyttar jag ut till en väninna som bor i ett mindre samhälle. Där smäller det mindre. Nyårsafton var ett helvete för den räddaste av hundarna. Hon dreglade, snurrade runt, hässjade och var allmänt stressad. Tills att Stesoliden "knockade" henne. Jag vet inte om hon blev lugn eller bara så trött att hon inte längre orkade reagera, trots fortsatt rädsla. Vi åkte hem två dagar efter Nyårsafton och får fortfarande springa ut till bilen och gå med pannlampa i mörkret i skogen för att slippa smällarna i bostadsområdet där vi bor.
Vem har rätt att utsätta oss för detta?
Är det jag som ska anmälas för djurplågeri som utsätter min hund för detta lidande?
Jag kanske ska anmäla mig själv?
Har funderat på att avliva min rädda hund av den här anledningen. Men är det den rätta lösningen?

Dessa fyrverkerier tillverkas i länder där barnarbete förekommer. Olyckor och dödsfall är inte helt ovanliga i dessa fabriker där arbetsrätten är helt annorlunda än i vårt land. De som arbetar med denna pyroteknik blir sjuka av hanteringen. Raketer innehåller bl.a vanadin, krom, nickel, strontium, titan, mangan, molybden, koppar, kobolt, kadmium, kvicksilver, kalcium, selen, brom, kisel och fosfor. Enligt SLB 's analys kunde man efter millennieskiftet finna ökad förekomst av tungmetaller i luften efter fyrverkerierna. Dagarna efter nyårsafton ligger sen alla rester kvar i parker och bostadsområden på marken och läcker ut resterna. I år har det regnat rejält, vilket inte gör läckaget mindre. Vilda djur, hundar, katter och fåglar kan få i sig resterna som så klart är giftiga. Barn kan springa omkring o leka med dem.

Man läser dagligen om attacker med raketer mot människor som väntar bussen nånstans, djur skadas eller dör i flykten pga skräck, migrantläger attackeras. Två hundar har rapporterats döda i år pga raketskräck. Hjärtat klarade inte pressen som det verkar.Hur de vilda djuren reagerar kan man bara spekulera om. Polis och brandkår attackeras, när de rycker ut till skolor som står i brand på grund av att raketer skjutits in genom fönster. Barn och ungdomar skjuter raketer dagar och nätter i flera veckor. Mot varandra och mot andra människor och djur. På Nyårsnatten tar oftast berusade vuxna över och skjuter. Människor skadas, mer eller mindre allvarligt. Vad kostar allt detta samhället i förhållande till den "glädje" som raketälskarna anser att vi vill förneka dem?
Ni kan omöjligt ha missat rapproteringen i media de senaste dagarna om eskalerande attacker mot människor, räddningspersonal, polis.
En nybildad grupp på Facebook vill anordna demonstrationer för att stoppa eländet. Förbjud raketer och smällare för privatpersoner admin Sara Lundgren.
Vi vill gärna veta hur ni ser på detta o ställer er till ett förbud.

Vi är många som anser att det måste få ett slut.
Detta är allvarligt av många anledningar.
mvh Eva Hjortsberg

Eva Hjortsberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Eva,

  Det låter som ett fint initiativ att driva den fråga som du brinner för tillsammans med andra. Organisationen Djurens Rätt arbetar med frågan, läs mer på deras webb: https://www.djurensratt.se/

  Naturskyddsföreningen arbetar för nuvarande inte med fyrverkeri-frågan, men vi skrev så här på Facebook inför nyårsafton:

  Ge våra vilda vänner ett gott nytt år - skippa smällare och fyrverkerier!

  Det är väl känt att hundar och andra tama djur kan bli livrädda av allt smällande på nyår. Men på nyårsnatten lever också många vilda djur i skräck.
  När det börjar smälla och explodera i natten blir många vilda djur skräckslagna och förvirrade. Fåglar som inte är vana att flyga i mörkret skräms till flykt, och kan dö av att flyga in i hus och träd. Däggdjur som lever nära människor, som rådjur, rävar och harar, kan få panik och fly i mörkret. De kan då springa ut på tunn is eller på trafikerade vägar.

  Visa hänsyn för våra vilda grannar och skippa fyrverkerierna på nyår!
  Håller du med? Dela gärna!

  Anna
 • Hej!
  Tack för ditt svar. Jag tycker det är bra att djurens rätt arbetar med frågan och att ni skrivit på sociala medier ... men anser att det vore bra om ni gjorde mer än det. Naturen är ju inte bara djuren. Raketer innehåller en väldig massa gifter som sprids i naturen när folk smällt av dem. Först i luften vid själva uppskjutandet och sen även i markerna när skräpet ligger kvar. Det är ju inte så att dessa människor som skjuter raketer, vare sig i fyllan och villan, på själva nyårsafton, eller ungdomarna som skjuter på vardagarna i två månader ... det är som sagt inte så att de plockar upp efter sig. Skräpet ligger kvar i marken och läcker ut gifterna under hela januari o in i februari. Det borde i alla fall vara en fråga för Naturskyddsföreningen. Jag förstår att man inte kan arbeta med allt. Men alla dessa ämnen är gifter. och det är många av dem som påverkar vår natur och våra djur.
  Därför tycker jag att ni borde göra mer i frågan. Grupperna på Facebook kommer säkert att kontakta er igen i frågan. Genom mig eller på annat sätt.

  mvh Eva Hjortsberg

  Eva Hjortsberg
 • Hej Eva,

  Alla medlemmar kan vara med och påverka det vi gör, vilka frågor som ska prioriteras och hur vi ska arbeta på bästa sätt. Vartannat år samlas medlemmar och ombud från kretsar och länsförbund från hela landet till en riksstämma. Då väljs föreningens riksstyrelse och de sakfrågor som prioriteras i föreningens arbete bestäms. Den sittande styrelsen lägger fram förslag på verksamhetsriktlinjer för kommande fyraårsperiod. Verksamhetsriktlinjerna är det viktigaste styrdokumentet för verksamheten utöver föreningens stadgar. Alla medlemmar kan lämna in förslag, så kallade motioner, till riksstämman.

  Det här är absolut en viktig fråga och något som vi skulle kunna driva, så om du är medlem så föreslår vi att du först och främst tar upp frågan i din lokala Naturskyddsförening och att ni sedan driver det vidare till riksnivå. Ett annat sätt att hitta medlemmar som vill jobba med samma fråga är att använda vårt medlemsforum Naturkontakt.

  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.